Cena ropy se před jednáním OPEC+ mírně zvýšila

Podle očekávání by OPEC a Rusko měly pokračovat v omezení těžby ropy až do konce srpna.

Světové ceny ropy se v úterý zvýšily v souvislosti s tím, že obchodníci očekávají dohodu kartelu OPEC a Ruska ohledně dalšího snížení těžby, uvedla zpráva agentury Reuters.

Cena ropy typu Brent se zvýšila o 36 centů na cenu 38,68 dolarů za jeden barel, psala agentura Reuters v úterý dopoledne, a typ WTI povýšil o 26 centů na cenu 37,50 dolaru. Ropa Brent tak sice v průběhu šesti posledních měsíců zdvojnásobila cenu, ale Brent i WTI se stále pohybují v cenách, které jsou o 40 % nižší než v minulém roce.

OPEC+ má uvažovat o prodloužení dosavadního omezení těžby v rozsahu 9,7 milionů barelů za den (tj. 10 % světové výroby) do letošního července nebo srpna. Jednání skupiny se má konat videokonferencí nejspíš 4. června. Prodloužené omezení těžby by mohlo ceny ropy dostat ke 40 dolarům za jeden barel.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.