Mattis se tvrdě opřel do Trumpa

Bývalý ministr obrany obvinil Trumpa z toho, že vytváří falešný konflikt mezi armádou a civilní částí společnosti v USA.

Bývalý ministr obrany USA Jim Mattis kritizoval svého bývalého šéfa, prezidenta Donalda Trumpa za to, že rozděluje americkou společnost.

Mattis řekl, že Trump je prvním prezidentem země za jeho život, který se nepokouší o sjednocování amerického lidu. „Namísto toho se nás snaží rozdělit,“ dodal Mattis. Bývalý šéf Pentagonu kritizoval Trumpa za jeho nápad použít ozbrojené síly USA proti protestům, které zde vypukly po zabití Afroameričana George Floyda. Podle Mattise tak Trump vytváří falešný konflikt mezi vojáky a civilní společností.

Bývalý ministr obrany řekl, že se mu nikdy o tom, že by vojenské jednotky „byly za jakýchkoliv okolností nasazeny, aby porušovaly ústavní práva spoluobčanů – a už vůbec ne k tomu, aby zabezpečily bizarní fotografii zvoleného vrchního velitele obklopeného vojenským velením.“ Mattis kritizoval vyklizení Lafayettova náměstí ve Washingtonu, kde byli poklidní protestující. Prezident Trump pak pózoval u nedalekého kostela s biblí v ruce.

Slova Jima Mattise jsou výjimečná proto, že Mattis se jako profesionální voják doposud zdráhal kritizovat tímto způsobem úřadujícího prezidenta.

Současný ministr obrany USA Mark Esper se ve středu postavil proti nápadu amerického prezidenta, aby byla v zemi nasazena armáda k udržování pořádku. Trump doporučil guvernérům poslat do ulic jednotky Národní gardy a vyhrožoval tím, že povolá také armádní jednotky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.