Pozvání Putina do G7 je otázkou „zdravého rozumu“, tvrdí Trump

Americký lídr znovu obhajoval svoje pozvání Vladimira Putina na summit skupiny G7.

Prezident USA Donald Trump znovu obhajoval svůj nápad pozvat na summit skupiny G7 také ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle Trumpa je pozvání ruského prezidenta otázkou „zdravého rozumu“.

„Není tam. Polovina setkání se věnuje Rusku a on tam není, a kdyby tam byl, bylo by to jednodušší vyřešit. Býval tam,“ řekl Trump americkému radiu Fox News.  Americký prezident proto navrhuje, že by bylo lepší mít ruského prezidenta „v místnosti“. Trump dále naznačil, že pozvání Putina pro něj není otázkou toho, co Putin kdy (ne), zároveň ale naznačil, že si ruský prezident místo u stolu vysloužil tím, že „nám pomohl s ropným průmyslem, což bylo dobré i pro něj.“ Měl tím na mysli dohodu o omezení těžby ropy skupiny OPEC a Ruska, která vedla k navýšení cen ropy.

Trump v uplynulém týdnu oznámil rozšíření G7 o další čtyři země. Vedle Ruska se jednalo o Austrálii, Indii a také Jižní Koreu. Summit G7 byl přitom odložen na podzim letošního roku.

Kanada a Velká Británie se už vyjádřily k pozvání Ruska negativně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.