Summit EU-Čína odložen

Německo se dohodlo s Pekingem na odložení summitu, který měl posílit vztahy mezi EU a Čínou.

Summit mezi Evropskou unii a Čínou, který se měl konat v září, byl odložen. K odkladu došlo na základě dohody mezi Čínou a Německem, které od 1. července přebírá roli předsednické země EU. Důvodem odkladu jsou obavy z koronavirové pandemie.

Podle původního plánu se měl summit konat v německém Lipsku 14. září. Tématem jednání mělo být posílení vztahů EU a Číny, která je druhou největší ekonomikou světa. Počítalo se s tím, že také půjde o jednu z hlavních událostí německého předsednictví. Tématem summitu měla být také dohoda o ochraně investic mezi Pekingem a Bruselem, ale v této oblasti zatím nedošlo k dostatečnému pokroku.

Podle mluvčího Angely Merkelové, Steffena Seiberta, budou nyní obě strany hledat jiné datum summitu. Seibert nenaznačil, zda se summit má sejít ještě letos.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas už v minulém týdnu řekl, že chce během následujících měsíců mít „robustní strategii EU vůči Číně“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.