Německý export se dramaticky propadl

Tak silný propad německých vývozů nepamatují statistiky od roku 1950.

Německé exporty dostaly díky epidemii koronaviru plný zásah, píše článek veřejnoprávní Tagesschau. Poptávka po německém zboží se rekordně propadla a zlepšení není v dohledu.

Od začátku evidence statistik exportu v roce 1950 nedošlo k takovému propadu německých exportů jako v dubnu tohoto roku. Vývoz zboží klesl oproti předchozímu dubnu téměř o třetinu! Ve srovnání s březnem 2020 jde o propad o 24 %.

Importy poklesly podobně jako za finanční krize v červenci 2009, snížily se o 21,6 %.

Pandemie vyvolala recesi u řady důležitých obchodních partnerů Německa, důvodem byly jak uzavřené hranice na vnitřním trhu EU, tak omezení obchodu a cestování a narušení námořní a letecké dopravy. Poměrně málo klesly exporty do Číny, jen o necelých 13 %. Dramatický pokles ale zaznamenal německý export do Francie, Itálie a USA.

Naděje na změnu trendu nejsou velké. Odhady počítají s propadem exportu kolem 15 %. Hospodářský růst obchodních partnerů Německa dramaticky poklesne, tím pádem poklesne i poptávka po německém zboží.

Údaje WTO odhadují pokles světového obchodu o 13-22 % podle toho, jak se bude pandemie vyvíjet. Světový obchod se zbožím stagnoval již v roce 2019 kvůli obchodním konfliktům a ochlazení globální ekonomiky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.