Putin bude změny ústavy občanům vysvětlovat osobně

Podle informací z Kremlu se na druhou polovinu června chystají nejméně dvě setkání s Putinem, kde se o ústavních změnách má hovořit. Plebiscit se koná 1. července.

Podle informací zdrojů blízkých Kremlu by měl prezident Vladimir Putin ruským občanům vysvětlovat změny ústavy osobně, informoval list Vědomosti. Před všenárodním hlasováním o změnách ruské ústavy se plánuje série setkání prezidenta. Na nich by měl Putin hovořit o úpravách ústavy a vysvětlovat jejich podstatu. V rámci agitace před hlasováním se tak bude klást důraz na to, že změny lidem vysvětlí osobně prezident. Z Kremlu zaznělo: „Nikdo jiný, než on stejně změny lépe nevysvětlí, on je lídrem veřejného mínění.“

Kromě toho je také v plánu Putinův projev, ve kterém osloví občany. Ještě ale není jasné, zda k němu dojde před hlasováním 1. července nebo až po něm.

Kremelský zdroj dále řekl, že jedno z takových setkání s prezidentem by se mohlo konat 21. června. Na tento den v Rusku připadá „den lékaře“. Formát debaty a setkání nebyl určen. Den lékaře bude mít vzhledem k pandemii letos v Rusku větší význam, na setkání by se měla debatovat otázka zdravotnictví a není ani vyloučeno, že by na něm mohl Putin oznámit nějaké dodatečné odměny nebo zdravotníky vyznamenat.

Další tematické setkání by se pak mohlo konat 27. června na den mládeže. Ministerstvo školství na tento den také doporučilo uspořádat online ukončení školního roku.

Politika podpory mládeže nebo zdravotnictví figurují v rámci ústavních úprav, takže se chápou jako přirozené body pro Putinova setkání, uvádí dále zdroj blízký kremelské administrativě prezidenta.

V poslední prezidentské kampani v roce 2018 se Vladimir Putin přímé agitace neúčastnil a nepodílel se ani na předvolebních debatách. Ovšem pravidelně se setkával v předvolebních debatách s různými skupinami voličů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.