Najít v červenci shodu na evropském stimulu a rozpočtu bude velmi těžké

Mezi zeměmi EU panují stále velmi rozdílné názory na to, jak by ekonomický stimul EU měl vypadat a fungovat.

Dosáhnout evropské dohody o fondu obnovy a o novém evropském rozpočtovém rámci k červenci bude nesmírně těžké, přiznávají evropští diplomaté a úředníci. Důvodem je velká míra neshod ohledně přerozdělení stimulu a podmínek s tím spojených.

EU čelí v důsledku pandemie nejhorší ekonomické recesi ve svých dějinách a čas je drahý – na tom se všichni shodují. Evropská komise v květnu navrhla vznik fondu obnovy v hodnotě 750 miliard eur, který by se měl skládat hlavně z grantů. EK také v souladu s tím upravila plánovaný evropský rozpočet na roky 2021-2027.

Eurokomisař pro ekonomiku Valdis Dombrovskis říká, že dosáhnout v červenci politické dohody by bylo velmi dobré. Jedná se ale o herkulovský úkol.

Podle prvních odezev z evropských hlavních měst na plány Komise bude dosažení dohody velmi těžké. O obnově je třeba se dohodnout jednohlasně. O rozpočtu EU se lídři zemí nedovedli dohodnout již v únoru. Rozdíly mezi severními, jižními a východními zeměmi EU se nepodařilo překonat. Koronavirová pandemie teď rozdíly ještě posílila. Nový rozpočet je zpochybňován Nizozemskem, Rakouskem a také Maďarskem.

Hlavním bodem sporu je stále otázka výše a formy fondu obnovy EU. Spor se vede hlavně o to, zda se bude jednat o půjčky nebo o granty a jaký podíl mají v rámci fondu mít. Další otázkou je přerozdělení finančních zdrojů.

Lídři členských zemí by měli o fondu obnovy poprvé jednat 19. června ve formátu videokonference, který omezuje debatu a vylučuje skutečné jednání. Předseda Evropské rady Charles Michel má v plánu shromáždit všechny výhrady a následně začít hledat kompromisy a spojnice. První summit EU, který se nebude konat online, se má uskutečnit  9. a 10. července v Bruselu. V případě, že to bude nutné, se sejde další summit i na konci července.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.