Rusko a Turecko nedělní jednání o Libyi odložily kvůli neshodám

Očekávalo se, že Moskva v Ankaře navrhne výměnu maršála Chalífy Haftara. Schůzka byla ale nakonec odložena.

Rusko a Turecko se rozhodly v nedělním telefonickém rozhovorů ministrů zahraničí Mevluta Casusoglu a Sergeje Lavrova odložit chystané jednání o situaci v Libyi a v Sýrii, informovala Al Jazeera.

Podle oficiálního vyjádření budou ohledně situace v kontaktu náměstci obou ministrů. Schůzka mezi Cavusoglu a Lavrovem se bude konat později. Konkrétní datum není známo. Původně se jednání mělo konat v neděli 14. června v Ankaře, jak jsme naše čtenáře informovali.

Turecko a Rusko podporují každé jinou stranu dlouhotrvajícího konfliktu v Libyi i v Sýrii. Podle diplomatických zdrojů byla schůzka odložena kvůli neshodám o dosazení Aguily Saleha jako nového lídra, který by nahradil maršála Chalífu Haftara i premiéra tripolské vlády Fáize Sarrádže. Saleha navrhovalo Rusko jako politického reprezentanta pro jednání o politickém urovnání konfliktu. Turecko si přeje, aby Sarradž zůstal premiérem země a Saleh plnil podpůrnou roli.

Očekávalo se, že Moskva na jednání v Ankaře nabídne právě Salaha jako záměnu za Haftara.

V případě Sýrie došlo v uplynulém týdnu k novým leteckým útokům, i když zde platí dohoda o příměří, které Ankara a Moskva dosáhly před 3 měsíci. Tématem jednání v Ankaře měly být hlavně turecké výhrady proti působení íránských paravojenských jednotek v Idlíbu. Jejich počet se zde měl zvýšit, což pro Turecko představuje riziko.

Situaci v Libyi pro Vás sledujeme. Další informace zde:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.