Macron odmítl bourání soch ve Francii

Francouzský lídr ale zároveň přiznal, že i ve Francii je rasová diskriminace přetrvávající problém.

Ve Francii se sochy bourat nebudou, řekl v nedělním vystoupení francouzský prezident Emmanuel Macron. „Republika nebude vymazávat žádné stopy historie, nebude zapomínat na žádné z jejích děl, nebude strhávat sochy. Namísto toho musíme na naše dějiny pohlížet jasně, zvláště pak na náš vztah s Afrikou,“ cituje Macrona Politico.

Macron v posledních týdnech čelí požadavkům na odstranění některých soch. Podobné hnutí je už v pohybu v USA, Belgii nebo Velké Británii. Macron nicméně přiznal, že někteří lidé ve Francii i dnes čelí rasové diskriminaci. Francouzský lídr řekl, že proti nerovnosti šancí, které jsou s rasovou diskriminací spojeny, je nutné nadále bojovat.

Macron také podpořil bezpečností složky, když řekl: „Bez republikánského řádu není bezpečnost a svoboda, a tento řád musí být zaručen policisty a četníky.“  Bezpečnostní složky si ve Francii v poslední době stěžovaly na nedostatek politické podpory. Souviselo to se zákazem používat při zatýkání „přidušení“ na zemi i s varováním ministra vnitra, že ověřené případy rasismu nezůstanou bez reakce.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.