Bolton: Trump chtěl od Číny pomoc se znovuzvolením

Bývalý poradce pro národní bezpečnost vydává výbušnou knihu vzpomínek o působení v Bílém domě.

Bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton tvrdí ve své nové knize, že americký prezident Donald Trump požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o pomoc při svém znovuzvolení v roce 2020. Úryvek z nové knihy uveřejnily noviny New York Times.

Bolton je považován za jestřába. V září 2019 byl Trumpem odvolán z pozice poradce pro národní bezpečnost, a to kvůli neshodám ohledně zahraniční politiky.

Trump na zveřejnění knihy reagoval už tím, že Boltona označil za „lháře“. V rozhovoru pro televizi Fox News dále řekl, že Bolton porušil zákon, protože v nové knize publikuje materiály, které jsou utajovány.

V jiném úryvku z nové knihy, kterou zveřejnily noviny Wall Street Journal, Bolton naznačuje, že kdyby se protivníci Trumpa během jeho impeachmentu zaměřili systematicky na jednotlivé kroky prezidenta v zahraniční politice, výsledek impeachmentu by byl jiný. Trump čelil neúspěšnému impeachmentu kvůli zadržování vojenské pomoci Ukrajině. Kritici Boltona ale upozorňují na to, že Bolton sám odmítl během jednání o impeachmentu svoje svědectví. Svá odhalení si nechal pro knihu.

Nicméně Boltonova obvinění poskytují nové argumenty pro Trumpovy kritiky před listopadovými prezidentskými volbami. Bolton odhalil například pozadí jednání mezi Trumpem a Si Ťin-pchingem, při kterém prezident s narážkou na ekonomickou moc Číny „požádal Si, aby mu zajistil, že vyhraje“.

Bolton napsal hned vedle Jima Mattise jednu z knih, které před volbami značně poškodí reputaci celé Trumpovy administrativy. Bolton například Trumpa obvinil z toho, že jednal zcela neakceptovatelně a narušil tak legitimitu prezidentství. Trump měl při jednání například čínskému prezidentovi sdělit, aby dál pokračoval v budování táborů pro muslimské Ujgury v Číně. Oficiální pozice USA byla opačná. Trump měl také říct, píše Bolton v knize, že bude „skvělé“ začít invazi do Venezuely, která „je ve skutečnosti součástí Spojených států“. USA oficiálně tvrdily, že invaze do Venezuely není jejich cílem. Bolton nakonec píše, ministr zahraničí Mike Pompeo mu v roce 2018 při Trumpově jednání se severokorejským Kim Čong-unem řekl, že Trump je „plný sraček“ (full of shit). Bývalý poradce pro národní bezpečnost také tvrdí, že Trump na setkání v New Jersey v roce 2019 řekl, že by novináři měli být uvězněni, pokud neprozradí svoje zdroje: „Tihle lidé by měli být popraveni. Jsou to zmrdi (scumbags).“

Americká vláda se pokusila zabránit zveřejnění knihy a argumentovala riziky pro národní bezpečnost. V pátek by se o zákazu zveřejnění mělo jednat u soudu. Vydavatel knihy tyto námitky odmítl s tím, že tisíce kopií knihy už byly distribuovány.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.