Britský ministr zahraničí obvinil Rusko ze zneužívání koronavirové krize v Británii

Dominic Raab vidí Rusko jako jednu ze zemí, která se snažila o zneužití koronavirové krize k zasahování do britského řešení této krize.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab obvinil Rusko z toho, že se snaží zneužít koronavirové krize v Británii. Rusko se má angažovat v systematickém šíření misinformací (špatných informací, „misinformation“ v originále) a v propagandě.

Raab řekl, že lze spatřit snahy Ruska a dalších zemí zneužít krize k zasahování do toho, jak Británie současnou krizi řeší. Raab sdělil, že nevěří v to, že zahraniční zasahování by mělo dopad na to, jakým způsobem Británie na koronavirus reagovala „ve zdravotním smyslu“. Byly zde ale pokusy, aby k tomu došlo.

Podle Raaba se koronavirová krize stala příležitostí nebo byla vnímána jako příležitost pro Rusko, další země a také nestátní aktéry k zasahování a snahám o zneužití.

Britský ministr zahraničí dále odmítl, že by Rusko mělo „materiální dopad“ na volební kampaň v Británii, což je předmětem šetření nové parlamentní zprávy, která nyní čeká na souhlas premiéra Borise Johnsona. „Určitě víme, že Rusko se systematicky angažuje v misinformování a propagandě prostřednictvím kybernetického prostoru i jinak…ale nemyslím si, že to mělo nějaký dopad na volební proces ve Velké Británii,“ cituje Politico Raaba.

EU před nedávnem Rusko a Čínu obvinila ze zneužívání pandemie k šíření falešných zpráv a online dezinformací.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.