Videosummit mezi EU a Čínou měl uvolnit napětí

EU se ocitá v kleštích dvou velmocí, obě potřebuje a ani jednu si nechce odcizit.

Evropská unie a Čína se v pondělním videorozhovoru mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Kche-čchiangem pokusit uklidnit stávající napětí.

Podle informací ze zákulisí pondělního videosummitu je EU připravena s Čínou spolupracovat. „Ale také očekáváme, že Čína, jako jedna z největších ekonomik světa, převezme svůj díl odpovědnosti. Pandemie některé obavy (EU) posílila,“ sdělil diplomatický zdroj blízký přípravám summitu.

Pondělní summit neměl podle plánu skončit společným prohlášením.

Podle představitelů EU se Čína snažila o nátlak na evropské země, které kritizovaly čínské zvládnutí koronavirové epidemie. Čína údajně využívala sociálních médií k šíření falešných zpráv o tom, že Evropané zanedbávají pacienty s nemocí COVID-19. Peking to ale odmítá.

Odlišné názory ale zhoršovaly vztahy EU s Čínou už před pandemií. Jednalo se o otázku Hongkongu a investic v Evropě. Vedle toho čelila EU tlaku za strany USA, aby vůči Číně zaujala tvrdší postoje. EU se tak ocitá sevřena dvěma velmocemi, které obě potřebuje a ani jednu si nechce odcizit, píše Reuters.

Vlády členských zemí vyjádřily obavy z nového bezpečnostního zákona pro Hongkong, který je vnímán jako nástroj k omezení demokracie v této provincii Číny. Čínský parlament v sobotu zlostně reagoval na rezoluci EP protestující proti novému zákonu.

EU a Čína patří mezi signatáře jaderné dohody s Íránem (JCPOA) a Brusel chce s Pekingem kooperovat v oblasti klimatické změny. Nicméně EU Čínu i kritizuje, že přes dohodu z roku 2019 neotevřela svoji ekonomiku.

Summit EU-Čína se původně měl konat v září v Lipsku, Německo jej však odložilo. Oficiálním důvodem byla pandemie koronaviru, neoficiálně však diplomaté tvrdí, že se nepodařilo dosáhnout dohody o investicích.

Podle posledních informací se hlavní rozpory mezi EU a Čínou na summitu nepodařilo vyřešit. Bližší informace pro vás připravujeme.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.