Omluvu a kompenzaci a pak budeme jednat, vzkazuje Írán do Washingtonu

Teherán je ochoten s USA jednat, ale k novému jednání si stanovuje podmínky.

Írán by byl ochoten k rozhovoru se Spojenými státy, ale stanovuje si podmínky. Teherán požaduje omluvu a kompenzaci za americký odchod z jaderné dohody z roku 2015. Ve středu to sdělil íránský prezident Hasan Rúhání.

Jaderná dohoda s Íránem, známá pod zkratkou JCPOA, byla podepsána v roce 2015 mezi Íránem a šesti světovými velmocemi. Prezident USA ale Spojené státy, jednoho ze signatářů JCPOA, z dohody stáhnul, protože tvrdil, že dohoda nedělá dost pro zadržení teheránského raketového programu a také íránského regionálního vlivu.

Prezident Rúhání ve středu řekl: „Nemáme problém s rozhovory s USA, ale jenom když Washington začne plnit jadernou dohodu, omluví se a bude kompenzovat Teherán za svůj odchod z dohody z roku 2015.“ K tomu ovšem také dodal další slova směřující k USA: „Ale my víme, že volání po rozhovorech s Teheránem jsou jen slova a lži.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.