Argentina se stále nedohodla se všemi věřiteli o restrukturalizaci masivního dluhu

Vláda odmítla změnu právních podmínek, kterou požaduje jeden z velkých věřitelů země. Další kolo vyjednávání tak selhalo.

Argentinský ministr ekonomiky Martin Guzmán řekl, že Argentina se nemůže zavázat k podmínkám, které si v rámci dohody o restrukturalizaci dluhu země klade jeden z největších věřitelů, Ad Hoc Bondholder Group. Guzmán dodal, že Argentina zůstává i nadále otevřená diskuzi.

V úterním vyjádření argentinského ministra zaznělo, že vláda stále věří v možnost dosažení dohody s věřiteli. Dohoda by měla restrukturalizovat suverénní dluh země ve výši 66 miliard dolarů.

Ad Hoc Bondholder Group minulý týden, 18. června, oznámila, že došlo k „selhání“ vyjednávání a že bude zvažovat právní kroky u newyorských soudů. Minulý čtvrtek skončil další termín pro jednání o restrukturalizaci mezi argentinskou vládou a věřiteli. Rozhovory ale pokračují dále s novou lhůtou pro jejich ukončení k 24. červenci.

Guzmán upřesnil, že Argentina měla problém s právními podmínkami dohody, které Ad Hoc Bondholder Group požadovala. Věřitelé požadovali stažení klauzule o kolektivní žalobě, která se týká nejnověji emitovaných dluhopisů, jež mají být vyrovnány s dluhopisy vydanými v letech 2005 až 2010. Klauzule určuje výši procenta držitelů dluhopisů, kteří musejí souhlasit s restrukturalizací dluhu, aby tato byla závazná. Pro dluhopisy z let 2005-2010 je to 75 % a pro dluhopisy vydané v roce 2016 je to mezi 60 až 65 %. Klauzule byla důsledkem opatrnosti Argentiny poté, co v roce 2014 prohrála soud v USA a musela nakonec vyplatit o 9 miliard dolarů více.

Ministr Guzmán řekl, že Argentina nemůže takovou změnu právních podmínek přijmout a podrobí se jenom těm podmínkám dohody, které mají podporu skupiny G20, MMF a mezinárodního společenství. Argentina podle Guzmána dosáhla dohody se skupinou věřitelů The Argentina Creditors Committee a je otevřena k jednání s dalšími věřiteli.

Psali jsme k tématu:

Ilustrační foto: Autor – Ministerio de Economía – Martín Guzmán: “El Proyecto de Ley de Solidaridad y Reactivación Productiva es el primer paso para resolver la crisis económica y social que está atravesando la Argentina”, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85213806

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.