Desítky osobností kritizují netolerantní klima současné veřejné diskuse

Špatné myšlenky se poráží argumenty, ne jejich umlčováním, píše se v otevřeném dopise, který podepsala například R. K. Rowlingová nebo Noam Chomsky.

Desítky umělců, spisovatelů a akademiků podepsaly otevřený dopis, ve kterém upozorňují na oslabování veřejné debaty a varují před ohrožením svobodné výměny informací a myšlenek díky nástupu toho, co označují za „neliberalismus“.

K signatářům patří spisovatelé J. K. Rowlingová, Salman Rushdie nebo Margaret Atwoodová a řada dalších umělců, spisovatelů a akademiků. V otevřeném dopise jeho signatáři kritizují ideologickou konformitu v kontextu debaty o takzvané „cancel culture“ (kultura rušení), v rámci které prominenti čelí útokům za kontroverzní názory.

V dopise například stojí: „Demokratického začlenění můžeme dosáhnout jen tehdy, když se postavíme proti netolerantnímu klimatu, které se projevuje na všech stranách.“

Například spisovatelka Rowlingová na sebe strhla kritiku díky názorům na otázky transgenderu. Rowlingové názory rozzlobily některé aktivisty. V sérii tweetů Rowlingová napsala, že podporuje transgenderová práva, ale je proti zrušení biologického pohlaví.

Dopis také kritizuje stav veřejné debaty, píše například o netoleranci k opačným názorům, módě veřejného zahanbování a tendenci rozpustit složité politické otázky v oslepující morální jistotě. Konstatuje dále: „Způsob, jak porazit špatné myšlenky, je upozorňovat, argumentovat a přesvědčovat, nikoliv umlčovat či doufat, že samy od sebe zmizí. Odmítáme falešnou volbu mezi spravedlností a svobodou, jedna bez druhé existovat nemůže.“

Otevřený dopis podepsali také Noam Chomsky, aktivistka a novinářka Gloria Stenemeová či kanadský spisovatel Malcolm Gladwell.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.