USA a Čína mají jednat o plnění obchodní dohody fáze jedna

Revize plnění dohody dosažené před půl rokem proběhne v atmosféře zhoršujících se vztahů mezi oběma velmocemi.

Představitelé USA a Číny by se měli 15. srpna sejít a zhodnotit realizaci obchodní dohody fáze jedna, kterou obě země dojednaly na začátku tohoto roku. Schůzka bude probíhat v kontextu napětí mezi USA a Čínou, které v posledních měsících, navzdory dosažené dohodě, roste. Očekává se, že vzájemné výčitky budou zaznívat i na plánovaném jednání.

Na jednání se mají podílet za USA americký obchodní představitel Robert Lighthizer a za čínskou stranu vicepremiér Liu Che.

Podle obchodní dohody fáze jedna měla Čína zvýšit svoje nákupy amerického zboží na hodnotu, která by byla vyšší než 200 miliard dolarů (hodnota z roku 2017). Mělo se jednat o zemědělskou produkci, průmyslové výrobky, energie i služby.

Čína je ale díky dopadům pandemie koronaviru dost daleko za požadovanou částkou. V prvním roce dohody měla navýšit svoje nákupy v USA o celkem 77 miliard dolarů. Například dovozy zemědělských výrobků do Číny jsou nižší než v roce 2017 a jsou vzdáleny cíli, kterým byl 50 % nárůst (v konkrétních číslech mělo jít o 36,5 miliard dolarů). Čína také nakoupila jenom pět procent energetických výrobků z požadované částky v rámci dohody fáze jedna.

Podle informací z čínských zdrojů by tématem jednání měly být také otázky, které přesahují rámec obchodní dohody fáze jedna a její realizace. Důvodem je právě rostoucí napětí mezi oběma zeměmi v dalších oblastech.

Americký prezident Donald Trump hrozil vypovězením obchodní dohody kvůli čínskému způsobu zvládnutí pandemie koronaviru v jejím prvním epicentru, čínském městě Wu-chan. Trump tvrdí, že Čína virus nezvládla a způsobila jeho globální šíření. Napjaté vztahy panují i ve vztahu k Hongkongu nebo v otázce čínské video platformy TikTok, kterou chce Trump v USA zakázat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.