Viceprezident Pence přijede do Jižní Koreji uprostřed rostoucího napětí kolem poloostrova

Reuters. Viceprezident USA Mike Pence se chystá v neděli odletěl do Jižní Koreji jako projev podpory USA Jižní Koreji v době nového napětí na poloostrově. Jeho příčinou je nukleární program Severní Koreji, která hrozí tím, že učiní šestý nukleární test.
Pence začne v Jižní Koreji svojí plánovanou desetidenní cestu po Asii. Prezident Donald Trump už varoval před dalšími provokacemi a poslal vojenské námořnictvo do regionu ve snaze demonstrovat sílu. Americký vláda zvažuje tvrdší ekonomické sankce vůči Severní Koreji, ale také možné vojenské akce.
Poradce Bílého domu pro zahraniční politiku řekl Reuters, že cílem bude provést konzultace s Jižní Koreou ohledně nukleárního programu jejího severního souseda na poloostrově, který je od roku 1953 rozdělený na dva nezávislé státy.
Pence přiletí do Soulu den poté, co Severní Korea oslaví svůj hlavní svátek “Den slunce”. Bílý dům má bezpečnostní plán pro případ, že by Pencova návštěva spadala do doby, kdy Severní Korea spustí další nukleární test. Podle slov poradce z Bílého domu je chování severokorejského lídra Kim Jong Una v posledních týdnech zdrojem obav.
Mimo Soulu, hlavního města Jižní Koreji, plánuje Pence navštívit také japonské Tokio, Jakartu v Indonésii a Sydney v Austrálii. Jedním z hlavním tématům návštěvy v Asii je otázka “volného a férového obchodu”.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.