Zimbabwe: kozy, krávy a ovce jako bankovní záruka

Financial Times. V africkém Zimbabwe byl navržen zákon na to, aby se movitý majetek mohl využít pro ekonomiku zoufale potřebující úvěr, napsaly britské Financial Times.

Vládnoucí strana prezidenta Mugabeho navrhla zákon, v němž by dobytek byl vhodný jako záruka bankovních půjček. Půjčovatelé by si mohli registrovat „movitá“ aktiva jako záruku v registru u centrální banky. Zákon vyžaduje, aby je komerční banky akceptovaly jako záruku za úvěr.

Ministr financí Chinamasa uvedl, že tato aktiva by „zahrnovala stroje, auta, dobytek i pohledávky.“ Reforma by měla sloužit k zahrnutí malých a středních firem, žen i mládeže do finančních struktur.

Ovšem bankéři vyjádřili obav o definici aktiv, z nichž většina podléhá rychlému znehodnocení.

Půjčovatelé přijímají dobytek a movitá aktiva jako záruku úvěru v jiných afrických zemích, jako je Nigérie, Ghana či Malawi. Návrh zákon v Zimbabwe přichází v situaci, kdy banky nemají dost amerických dolarů. Dolary se staly hlavní měnou země poté, co byl opuštěn zimbabwský dolar v roce 2009. To se stalo po ekonomickém kolapsu, který byl provázen hyperinflací. Ekonomika se stabilizovala po zavedení dolarizace v roce 2009.

Ale růst se zastavil, neboť ekonomika nemá dost dolarů a je zde velká politická nejistota ohledně toho, kdo nahradí 93-letého prezidenta, který je u moci od roku 1980. Jsou zde také vládní politiky, které nepodporují investice. Mugabeho vláda představila paralelní měnu ve snaze obnovit likviditu.

Ovšem peníze nadále odcházejí ze země, neboť Zimbabwe se deindustrializovalo a je nyní závislé na importech.

Nová data ukazují nedostatek poptávky od přežívajících firem, ale také banky jsou stále více opatrné vzhledem k ekonomické perspektivě a cítí dopady nedostatku peněz. „Dovážíme do země miliony dolarů každý měsíc, ale jakmile je rozdělíme, zmizí v soukromých zásobách nebo v externalizaci a už je nikdy nevidíme,“ uvedl bankovní úředník v Harare.

V Zimbabwe existuje omezení výběru jen na 50 dolarů za den z bankomatů kvůli nedostatku měny a není možno ze země vyvézt více než 1000 dolarů hotovostně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.