Čínští hackeři prý útočí na americkou volební infrastrukturu

Volby v USA: S novým obviněním vůči Číně vystoupil Trumpův poradce pro národní bezpečnost O‘ Brien.

Poradce pro národní bezpečnost Bílého domu, Robert O’Brien řekl, že čínští hackeři se zaměřují na americkou volební infrastrukturu v souvislosti s prezidentskými volbami 3. listopadu 2020. O’Brien řekl, že se Čína stejně jako Rusko a Írán angažovala v kybernetických útocích a „phishingu“ ve vztahu k americké volební infrastruktuře. Slova padla v rozhovoru s televizí CBS. Zprávu přineslo pondělní vydání novin Wall Street Journal (10/08/2020, str. A4).

Trumpův poradce pro národní bezpečnost dále řekl, že Čína se určitě snaží o přístup do webu ministerstva zahraničí USA a jejím cílem je, aby prezident prohrál volby.

O’Brienova slova byla v USA přijata se skepticismem. Minulý pátek zpravodajská komunita uveřejnila novou zprávu, která tvrdí, že Čína má sice na amerických volbách zájem, ale v daný moment se nijak aktivně nesnažila napadnout volební systémy (myšleno elektronické) USA. Úřad šéfa národního zpravodajství se odvolal na Národní bezpečnostní radu, která věc odmítla komentovat. Čína kybernetické útoky na cíle v USA odmítla.

Komentáře poradce pro národní bezpečnost přišly krátce po zveřejnění nového hodnocení zpravodajských služeb USA, o kterém jsme naše čtenáře informovali. Zpravodajci tvrdí, že Rusko je přímo angažováno v ovlivnění volebního procesu v USA, zatímco Čína se chová zdrženlivěji a omezuje se na veřejnou aktivitu, a nikoliv na skryté operace jako Rusko. Více v našem úterním článku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.