Německý IG Metall navrhuje čtyřdenní pracovní týden

Koronavirová krize ohrožuje v Německu mnoho pracovních míst. Odborový předák IG Metall přišel proto s návrhem čtyřdenního pracovního týdne.

Šéf odborů Jörg Hofmann navrhnul zavést čtyřdenní pracovní týden. Podle něj je to také rozumná reakce na strukturální přeměnu v oborech jako je automobilový průmysl.

Firmy jako Daimler či Bosch se dohodly na kratší pracovní době, uvedl Hofmann. V budoucnu by tato cesta měla být otevřená pro všechny firmy v oblasti elektroprůmyslu a kovo. Je potřeba mít připraveno dorovnání platu, aby tato situace byla akceptovatelná i pro zaměstnance. Hofmann je předákem největšího německého odborového svazu, který má 2,3 miliony členů.

Hofmann nevidí v případě čtyřdenního pracovního týdne nutně konflikt se zaměstnavateli. Firmy mají zájem snížit pracovní dobu, ne nutně propouštět. Zachovají si tak odborné síly.

Hofmann také uvedl, že při tarifním vyjednávání bude navzdory recesi požadovat mzdové navýšení. Vládu dále vyzval, aby prodloužila pobírání peněz z Kurzarbeitu na 24 měsíců.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.