V Japonsku narůstají spekulace o zdraví premiéra Abeho

Spekulace o zdraví nejdéle sloužícího premiéra země nyní posílila druhá návštěva Abeho v nemocnici během krátké doby.

Japonský premiér Šinzó Abe překonal půl století dlouhý rekord a stal se nejdéle sloužícím premiérem země. V poslední době čelí kritice za zvládnutí epidemie koronaviru v zemi a také kvůli stavu japonské ekonomiky. Nicméně nyní se kolem Abeho zdraví šíří spekulace a dosažený rekord doby v úřadě jen posílil hovory o tom, zda premiér po dosažení tohoto milníku nerezignuje. Média probírají premiérovo zdraví velmi intenzivně. Všimla si například rychlosti (pomalosti) Abeho chůze.

Spekulace nyní posílila druhá návštěva premiéra Abeho v nemocnici během krátké doby. Ta první minulý týden trvala přes sedm hodin a objevily se kolem ní zprávy o tom, že nešlo o oficiálně oznámenou zdravotní prohlídku, ale že se Abe léčí s dlouhodobou, chronickou nemocí.

Abe je v čele japonské vlády od roku 2012. Před tím v roce 2007 rezignoval na post předsedy vlády po krátkém pobytu u moci. Důvodem byl jeho boj s ulcerativní kolitidou. Toto chronické onemocnění Abe zatím kontroluje pomocí léků.

Úřad premiéra veškeré spekulace odmítá s tím, že návštěvy premiéra v nemocnici byly jen záležitostí běžných prohlídek. Ministr zdravotnictví tvrdí totéž s tím, že o zdraví premiéra „nemá obavy“. Šinzó Abe, kterému bude 66 let, sdělil, že se chce starat o svoje zdraví a vykonávat co nejlépe svoji práci. Přislíbil, že se k tématu svého zdraví ještě vrátí.

Ilustrační foto: Autor – Foreign and Commonwealth Office – https://www.flickr.com/photos/foreignoffice/46013379884/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76180021

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.