Kolik nás bude stát záchrana předsedy ÚOHS Rafaje?

Jan Schneider se v souvislosti s podivnou zakázkou na vrtulníky a rolí ÚOHS v této kauze ptá, kolik nás ještě bude stát působení šéfa tohoto úřadu?

Již delší dobu se objevují seriózní zprávy o tom, že vláda zřejmě podá prezidentovi republiky návrh na odvolání předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Jde o závažný krok a lze předpokládat, že k němu vedou pádné důvody, protože podle §1/8b zákona o působnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (č. 273/1996 Sb.) lze předsedu Úřadu odvolat z funkce, narušuje-li závažným způsobem důstojnost své funkce anebo narušuje-li nezávislost a nestrannost Úřadu.

V takovéto situaci pak jako hrom z čistého nebe působí zpráva, že ÚOHS svým prvostupňovým rozhodnutím nevyhověl návrhu italské společnosti Leonardo S. p. A. na uložení zákazu plnění smlouvy na dodávku víceúčelových vrtulníků, kterou uzavřelo Ministerstvo obrany České republiky s vládou Spojených států amerických. Rozhodnutí není pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Úřad v rámci správního řízení zjistil, že (citace): „Ministerstvo obrany při uzavírání smlouvy postupovalo v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, když smlouvu uzavřelo, aniž by předtím vyřídilo námitky podané společností Leonardo. Zadavatel obdržel uvedené námitky 20. 11. 2019 a hned následující den uzavřel smlouvu, přičemž o námitkách rozhodl až 5. 12. 2019.

Zákon v tomto případě předpokládá uložení zákazu plnění smlouvy, jestliže je podán příslušný návrh. V uvedeném případě však bylo zjištěno, že uložení zákazu plnění smlouvy by znamenalo ohrožení existence širšího obranného nebo bezpečnostního programu, který má zásadní význam z hlediska bezpečnostních zájmů státu. Z tohoto důvodu tedy Úřad k uložení zákazu nepřistoupil a návrh zamítl. Zadavateli však může být vzhledem k závažnosti jednání a hodnotě zakázky uložena citelná pokuta.“

To je poměrně brutální výsměch nejen znění, ale zejména smyslu zákona! Ministerstvo obrany zcela ignorovalo i formální postup, zvysoka se na něj vykašlalo, arogantně ho převálcovalo, protože mu nic nebránilo nejprve vypořádat námitky a pak uzavřít smlouvu. Takový zběsilý postup u takové druhdy renomované instituce je znamením nějaké velké křeče.

ÚOHS si zase hraje na znalce ve věcech vojenských strategií. Není pravdou, že by „uložení zákazu plnění smlouvy ohrozilo existenci širšího obranného nebo bezpečnostního programu, který má zásadní význam z hlediska bezpečnostních zájmů státu“. Ministerstvo obrany je z ústavy povinno ZEJMÉNA zabezpečovat obranu České republiky, a nikoliv se účastnit nesmyslných vojenských avantýr našich údajných spojenců (kteří se ze spojenců hned stanou vlky, jde-li o roušky nebo o vakcíny, čímž se projevuje skutečný charakter těchto vztahů).

Spor je o to, zda vrtulníky, vhodné pro zahraniční vojenské mise, (NE)MAJÍ „zásadní význam z hlediska bezpečnostních zájmů státu“. Zdůvodňuje-li někdo (ministerstvo obrany, potažmo ÚOHS) důležitost vojenských misí bludným názorem, že „v Afghánistánu se bojuje o Prahu“, pak by měl vysvětlit, jak je možné, že jsme se po téměř dvacet let, co se tam bojuje o Prahu, mohli obejít bez těchto vrtulníků?

Podle ČTK byla italská nabídka na stroje Agusta AW 139M levnější, ale podle ministerstva obrany měla nedostatky, mezi něž patřil nesplněný armádní požadavek na ostré odzkoušení v operacích.

Celé to tedy vypadá, že se předseda Rafaj snaží zachránit tím, že jde na ruku Američanům, a myslet si o tom můžeme co chceme – a taky si to myslíme!

Kolik to jeho udržení v čele ÚOHS bude stát? Ministerstvo obrany nakoupí předražené vrtulníky, které pro plnění svých ústavních povinností armáda nepotřebuje, a ještě k tomu zaplatí pokutu – tedy pardon, všechno to bude platit daňový poplatník, a to na úkor zmírňování covidových škod.

Tím podpoříme válečné štváče, protože žádná země, která nám nabízí vrtulníky, v posledních mnoha a mnoha letech žádnou spravedlivou válku nevedla! Nebo snad mají Italové kvůli zcela účelově zužující armádní podmínce znovu vpadnout do Habeše?

A výsledek? V čele ÚOHS bude sedět člověk, který celou tuto maškarádu posvětil, a bude tam sedět nikoliv proto, aby chránil hospodářskou soutěž, ale aby oddaně sloužil do roztrhání těla a podepisoval další podobné maškarády, které bude daňový poplatník krvavě platit.

Ilustrační foto: Autor –  Jiří Sedláček (Frettie), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9910365

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.