Demokraté nemohou vyloučit vítězství Trumpa

Volby v USA: Průzkumy veřejného mínění neukazují celkovou realitu v kontextu, kdy se 62 % Američanů obává sdělit veřejně svoje názory.

Zatímco mají demokraté obavy z toho, že by Donald Trump mohl „vyhrát“ volby podvodem, neberou do úvahy jinou možnost – že totiž Trump prezidentské volby vyhraje i bez podvádění, píše komentátor Gideon Rachman (Financial Times, 25/08/20, str. 17).

Jistě, průzkumy veřejného mínění naznačují výhru Joea Bidena už celé měsíce. Těm, kteří připomínají, že i Hillary Clintonová v průzkumech vedla a vyhrál pak Trump, slyší, že nyní je mezi Bidenem a Trumpem větší rozdíl, kolem 9 procentních bodů. Rachman píše: náskok, jaký má nyní Biden, byl v minulosti překonán (1988 demokrat Michael Dukakis s 17 p. b., ale s prohranými volbami). Kromě toho strukturálně je Kolegium volitelů uspořádáno ve prospěch republikánů. Biden potřebuje být 4 procentní body dopředu.

Také některé průzkumy, i když ukazují na náskok Bidena, naznačují, že je zde možnost skryté podpory pro prezidenta Trumpa. Například jeden z průzkumů ukázal na existenci skupiny „stydlivých“ voličů Trumpa: Trumpa volí, ale nehlásí se k tomu veřejně. Kromě toho v nedávném průzkumu 62 % Američanů přiznalo, že jim současné politické klima nedovoluje sdělit jejich názory veřejně. U republikánů jde o 77 % dotázaných.

Někteří zkušení politici jsou ve státech, které ve volbách představují těžítko na vahách, nervózní. Například michiganská kongresmanka nazvala čísla, ve kterých Biden nad Trumpem vede o 16 bodů, za „nesmysl“. Rachman dále připomíná, že demokraté po porážce v roce 2016 slibovali, že se zaměří víc na skupinu bělošských dělníků. Nicméně záhy přešly ke kritice prezidentova chování a k rasové nespravedlnosti. Zde je potenciál pro Trumpa, protože jeho volební strategie je zaměřena na „sklízení“ hněvu a nespokojenosti bělošských voličů. Volby, které se zaměří na rasu, budou Trumpem uvítány.

Trump ale i tak čelí řadě překážek a mnoho z nich jsou jeho vlastním dílem. Pandemie a vysoká úmrtnost Američanů ukázala na neschopnost řízení. Trump měl v plánu postavit kampaň na silné ekonomice, což mu ale pandemie s jejími důsledky nedovolí. Bývalí spolupracovníci se ho vzdali, například John Bolton. Jeho poradce Steve Banon je podezřelý z podvodu.

Mnozí demokraté vůbec nechápou, proč někdo volí Trumpa. Myslí si, že motivem je rasismus nebo mentální nedostatečnost. Ovšem přesně v tomto nepochopení spočívá největší potenciální slabina demokratů. Trumpova kampaň udělá všechno pro to, aby jádrové voliče Demokratické strany přesvědčila o tom, že jsou „politováníhodní“, skupina utiskovaných a opovrhovaných. Tato strategie křivdy nebo resentimentu je Trumpovou šancí vyhrát listopadové volby, míní Rachman.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.