V Bělorusku vzniká opoziční politická strana

Prioritou nové politické strany je provedení ústavní reformy v Bělorusku.

V Bělorusku vzniká nová opoziční strana „Společně“. Za jejím vznikem stojí nezaregistrovaný kandidát na prezidenta Viktor Babariko a Maria Kolesnikovová, která vede stranický štáb. Informují noviny Rosbalt.

Prioritou nové politické strany je provedení ústavní reformy.

Babariko i Kolesnikovová figurují jako poradci kandidátky na prezidenta Světlany Tichanovské, která nepřiznala vítězství Alexandra Lukašenka v prezidentských volbách.

Lukašenko čelí už tři týdny trvajícím povolebním protestům, ale dialog s „ulicí“ odmítá. Připustil nicméně, že během několika let se vzdá některých svých pravomocí prostřednictvím ústavní reformy.

Tichanovská, která má podporu i dalšího nezaregistrovaného kandidáta na prezidenta Valerie Cepkala, založila Koordinační radu. Jejím cílem je začít dialog s vládou o předání moci v zemi. Vláda proti organizaci zahájila trestní řízení za pokus o převzetí moci. Právě hlasy z Koordinační rady požadují vznik registrovaného celospolečenského hnutí, které by umožnilo vedení politického dialogu s režimem. Pokud nebude hnutí zaregistrováno, bude to další odmítnutí dialogu, řekl Pavel Latuško, člen prezidia Rady, který vznik hnutí navrhnul.

Podle informací serveru Tut.by bývalá kandidátka na prezidenta Tichanovskaja podporuje vznik nové strany. Zároveň ale vyjádřila výhrady ohledně politických priorit – Tichanovskaja nesouhlasí s tím, že ústavní reforma je dnes v Bělorusku politickou prioritou.

Ilustrační foto: Autor – Homoatrox, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92744318

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.