O co je Biden lepší než Trump, ptají se levicoví voliči v USA

Volby v USA: Některým z levicově smýšlejících voličů v USA nestačí argument, že volbou Bidena zamezí znovuzvolení Trumpa.

Při prvním veřejném vystoupení na půdě Carnegie Melon University řekl kandidát na prezidenta USA za Demokraty Joe Biden: „Nezakážu frakování bez ohledu na to, jak moc o mně bude Donald Trump lhát.“ Byla to olivová ratolest podaná pracovníkům ve fosilním průmyslu, ale v očích jiného segmentu voličů si těmito slovy zatloukl další hřebíček do rakve. O situaci mezi levicovými voliči v USA píše korespondentka Guardianu Ankita Rao (Guardian 07/09/20, str. 21).

„Nebudu volit ani Joe Bidena, ani Donalda Trumpa,“ říká Jason Kishineff, který oba kandidáty označil za volbu, která povede k vymření lidstva. Kishineff patří do skupiny levicových voličů, kteří nechtějí volit Joe Bidena bez ohledu na to, že to může znamenat Trumpovo vítězství. Jejich hlavní výhradou je, že Biden nepřijal pokrokovou agendu týkající se zdravotní péče, masového věznění, životního prostředí a zajišťování bezpečnosti.

V roce 2016 čítala skupina hlasující pro třetího kandidáta asi 5 milionů voličů, jejich počet byl vysoký i ve státech „rozhodujících výsledky voleb“, na Floridě a v Michiganu. Experti jsou ale toho mínění, píše článek Guardianu, že dva měsíce před volbami tato skupina voličů slábne a stává se pro Demokraty méně důležitým faktorem. Mnoho lidí totiž uvažuje v tom smyslu, že si nemohou dovolit nechat znovu zvolit Trumpa prezidentem.

Nick Cruse z Kansas City vidí věci jinak, složitěji. „Není tu nikdo, kdo by poškodil černošskou komunitu v posledních čtyřiceti letech hůř než Joe Biden,“ říká 29letý Kansasan. Cruse uvedl příklady zákonů, které Biden v minulosti podpořil. Patří sem například Trestní zákoník z roku 1994, který vedl k masovému věznění lidí i za bagatelní přestupky, nebo Zákon o bankrotu z roku 2005, který lidem s omezenými příjmy ztížil splácení dluhů.

Ani Angelica Whipolová nepovažuje nezvolení Trumpa za dostatečný důvod pro podporu Bidena, kterého považuje za politika, který pro pokrokáře neudělal vůbec nic. „Nemyslím, že je lepší než Trump,“ řekla. Cruse i Whipolová se shodují na tom, že Kamala Harrisová, Bidenova kandidátka na úřad viceprezidenta, je pro ně dalším mínusem.

Terčem kritiky se staly také Bidenovy postoje k současným protestům v USA. Biden a Harrisová ani slovem neodsoudili pravicové agitátory a nepodpořili heslo „defund police“ (nefinancovat policii). Počítačový inženýr ze Seattlu Matt Mayers si myslí, že Biden „dělá všechny ty strašně centristické věci“ a „v podstatě kope levici do zubů“ (He is basically kicking the left in the teeth).

Přesto ale mnozí levicoví voliči říkají, že by o podpoře Bidena uvažovali, pokud by přijal některý z jejich zásadních požadavků, například Medicare for All, která má mezi voliči Demokratické strany velkou podporu. Zatím k tomu nedošlo, ale Kishineff říká: „Pokud by byl Biden ochoten podpořit (tyto politické kroky), obětuji vlastní integritu a budu hlasovat pro něj.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87270931

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.