Většina Rusů nechce být supervelmocí a zdůrazňuje blahobyt, ukazuje průzkum

Blahobyt, zlepšení úrovně života a mír jsou hlavní priority pro 21. století. Jen 2 % vidí jako cíl práva a svobody a demokratizaci společnosti. Velmocenský status je samozřejmý pro 37 % dotázaných.

Zářijový průzkum ruské agentury veřejného mínění VCIOM se zaměřil na to, jaké postavení má Rusko ve světě a kam by měla země směřovat v 21. století.

Podle výsledků otevřeného dotazování si celkem 12 % dotázaných myslí, že by Rusko ve 21. století mělo být zemí s vysokou úrovní života či blahobytem, dalších 11 % zdůraznilo význam sociální politiky a blahobytu či zlepšení úrovně života v zemi.  Deset procent dotázaných vidí jako cíl Ruska v tomto století mír, nezačínat konflikty a méně investovat do zbrojení, 9 % dotázaných vidí jako cíl rozvoj ekonomiky a byznysu. Dalších 7 % pak zdůraznilo spolupráci s dalšími zeměmi a 6 % vidí jako důležitou autoritu země (dalších 6 % potom lídrovství Ruska ve světě).

Na druhou stranu jen 4 % uvedla, že cílem Ruska ve 21. století je suverenita či nezávislost, shodně 3 % vidí jako prioritu vnitřní a vnější politiku. Nakonec jenom dvě procenta zdůraznila jako cíl svobody a práva a demokratizaci společnosti.

V uzavřeném dotazníku si 31 % dotázaných myslí, že by Rusko mělo být supervelmocí podobně jako byl SSSR. Je to nejnižší číslo od roku 2003. Nejvíce respondentů s návratem do role supervelmoci souhlasilo v roce 2014, kdy se jednalo o 42 %.

Celkově 44 % respondentů míní, že by Rusko mělo patřit mezi 10 až 15 největších ekonomik a politicky vlivných zemí světa. Nejvíce se s tímto názorem ztotožňovali dotázaní v roce 2007 – šlo o celkem 47 %. Jenom 6 % si ale myslí, že by Rusko mělo být lídrem v postsovětském prostoru, což je nejnižší číslo od roku 2003. Tehdy s tím souhlasilo 16 % dotázaných. Deset procent dotázaných je pak toho mínění, že by Rusko nemělo mít žádné globální cíle. Opět se jedná o rekordní číslo – nejvíce od roku 2003.

Na otázku, zda se Rusko v nejbližších 15 až 20 letech stane či nestane velmocí odpověděli respondenti následovně. Celkem 29 % je toho mínění, že se Rusko velmocí stane. Je to nejnižší číslo od roku 2003. Na druhou stranu 37 % dotázaných odpovědělo, že Rusko velmocí zůstane, což je opět nejvíce od roku 2003. Dotazovaní z 26 % vyjádřili svůj skepticismus ohledně otázky (tj. nevěří, že se Rusko velmocí stane). V tomto případě se jednalo o druhé nejnižší číslo v měření od roku 2003.

Průzkum proběhl na začátku září mezi 1600 respondenty staršími 18 let prostřednictvím telefonního rozhovoru. Statistická chyba není vyšší než 2,5 %.

Detailní výsledky zářijového průzkumu v tabulkách najdete v ruském jazyce zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.