Itálie zatím drží koronavir na uzdě

Španělsko, Francie a Velká Británie si procházejí nebezpečnou druhou vlnou nákazy. V případě Itálie tomu ale tak není.

Itálie zatím zvládá „druhou vlnu“, napsaly noviny Financial Times. Na rozdíl od přírůstku nakažených, které se ve Francii pohybují kolem 10 000 za den, si Itálie může dovolit téměř normální život.

Restaurace i bary jsou otevřené, lidé chodí na pláž a děti se navrátily do škol.

Experti identifikovali několik důvodů, které vysvětlují nynější italskou odolnost.

Jedním z vysvětlení je, že Itálie byla první zemí Evropy, která si zažila výjimečně těžké období kvůli koronaviru. Vláda proto měla více času na přípravu dalších opatření a uvolňování probíhalo velice pomalu. Italský premiér Giuseppe Conte zdůrazňuje, že Italové musejí být stále opatrní. Ve stavu nouze může premiér vládnout pomocí dekretů, takže jeho vláda mohla velmi svižně reagovat na náznak nárůstů v létě. Na rozdíl od Španělska, kde nouzový stav skončil na konci června.

V Římě se v srpnu zavřely diskotéky a bylo vydáno nařízení, že na místech, kde se vyskytuje větší množství lidí, se roušky musejí nosit v době do šesti večer a pak od šesti ráno. Firmy mají pobídky k home office u svých pracovníků, obchody, které otevřely, mají přísná opatření. Roušky se nosí celý den, každý den se měří teplota a je třeba dodržovat povinné rozestupy .

Návštěvníci tvrdí, že Italové opatření skutečně dodržují. Ve veřejné dopravě i v obchodech jsou všude roušky. Zákazníci v barech a restauracích na sebe musejí uvést kontakt. Pokud opatření nejsou dodržována, následují vysoké pokuty. Také firmy mohou být postiženy, pokud nezabrání nákaze na pracovišti a pracovníci mohou chtít náhradu škody.

Experti jsou překvapeni mírou disciplíny, kterou Italové při dodržování opatření vykazují. Nyní se Italové chlubí, že se ze země nejvíce poškozené koronavirem stala jedna z nejvzornějších. Je to prý dáno jasnými pravidly a tím, že tato pravidla jsou občany respektována.

Itálie se také drží pečlivého trasování všech kontaktů nakaženého. Zatímco v Itálii je pozitivních testů jen 2 %, ve Španělsku je to 13 %.

Velkým problémem jsou ti, kteří nemají příznaky. Italové ale uvádějí, že pokud nejsou podchyceni právě tito nakažení, pak se z epidemie nedá dostat.

Srpnový příklad Sardinie, kde se nakazil třeba bývalý premiér Silvio Berlusconi, ukazuje italský postup. V přístavu se zavedl „drive in“ na testy, čímž se pozitivní případy okamžitě izolovaly. Tím se zabránilo šíření nákazy.

Nikdo nechce  pokoušet osud před nástupem zimy, nicméně Italové si ale nyní více věří, že virus zvládnou. Pokud budou nadále takto disciplinovaní, pak se Itálie může vyhnout velkým problémům do té doby, než bude připravena vakcína.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.