Schäuble si dělá starosti o demokracii

Předseda Bundestagu chce do politiky více zapojit tzv. občanské rady, protože vazba mezi voliči a jejich zástupci je slabá.

Předseda německého parlamentu, Wolfgang Schäuble, si dělá starosti o demokracii. Vazba mezi voliči a zvolenými oslabuje. Navrhuje proto vznik občanských rad, napsal německý Tagesschau.

Schäuble navrhuje, aby se občané více zapojili do politiky pomocí tzv. občanských rad. Tvrdí, že je potřeba parlamentní demokracii připravit na budoucnost. Občanské rady vidí jako zajímavý nápad a jako smysluplné doplnění demokratických struktur. Nejde prý o alternativu k parlamentní demokracii, ale o její posílení.

V občanských radách sedí losem vybraní občané. Měli by se zaobírat intenzivně určitým tématem a zároveň by měli dispozici experty. Výsledky by byly shrnuty v „občanském odborném posudku.“

V některých evropských zemích občanské rady existují. Schäuble se odkázal na zkušenosti z Irska, kde se takto probíralo zákaz potratů, následně se pak rozhodovalo v referendu. Ve Francii zařídil prezident Emmanuel Macron podobná grémia i jako reakci na protesty tzv. Žlutých vest.

V Německu občanská rada demokracie v minulém roce zpracovávala doporučení k rozvoji politického systému. Příští rok se něco podobného plánuje k tématu „Role Německa ve světě“.

Schäuble vidí v Evropě a Severní Americe oslabování vazby mezi voličem a zvolenými zástupci. I síla stran, které jsou pro stabilní reprezentativní demokracii nutné, oslabuje. Občanská rada by mohla být určitým kompromisem mezi čistě parlamentní demokracií a mezi plebiscity.

Nadále ale platí, že 78letý Schäuble není fanouškem referend na spolkové úrovni. V referendu podle něj mohou hlasovat lidé, kteří se tématem nijak nezabývali. Kdežto v občanské radě musí účastníci strávit s tématem mnoho týdnů, diskutovat o něm, než dojdou k nějakému rozhodnutí. Takové hlasování má více smyslu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.