Macron v Litvě jednal s Tichanovskou

Představitelka běloruské opozice o schůzku s Macronem požádala, chce, aby se Francie ujala role mediátora politické krize v Bělorusku.

Francouzský prezident Emmanuel Macron během návštěvy v Litvě jednal s běloruskou opoziční kandidátkou na prezidenta Světlanou Tichanovskou. Informaci v úterý potvrdil Elysejský palác. Jde o nejvýznamnější demonstraci podpory běloruské opozici za strany Západu, míní Politico.

Tichanovskaja si schůzku s Macronem vyžádala a požádala Francii, aby se v běloruské politické krizi ujala role mediátora. Možnost vyjednávání ze strany Francie a celé EU ovšem komplikuje skutečnost, že Francie a EU Alexandra Lukašenka neuznaly za vítěze prezidentských voleb, tj. neuznaly oficiální výsledky voleb. Macron po jednání s představitelkou běloruské opozice přislíbil pomoc politickým vězňům v zemi.

Macron během uplynulého víkendu v reakci na Lukašenkovu inauguraci řekl v médiích, že Lukašenko musí odejít. Lukašenko kontroval: podle Macronovy logiky by prý sám Macron měl v souvislosti s protesty žlutých vest před dvěma roky rezignovat.

Macronovo jednání s Tichanovskou uvítala Litva, která se ujala hlavní role v podpoře běloruské opozice a Tichanovské. Před Macronovou návštěvou zaznělo, že cesta francouzského prezidenta je silným signálem pro běloruský lid, a také pro Moskvu, která podporuje Lukašenka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.