Evropský parlament odhlasoval snížení emisí o 60 % do roku 2030

Cíl je vyšší než zářijový návrh Evropské komise, které navrhovala snížení na 55 %.

Evropský parlament ve středu podpořil snížení emisí o 60 % do roku 2030, informuje Politico. Jedná se o zvýšení cíle, který byl původně stanoven na 40 % a dále také o nejcitlivější součást Klimatického zákona, který má učinit klimatickou neutralitu EU k roku 2050 právně závaznou. Jde také o ambicióznější cíl ve srovnání se zářijovým návrhem Evropské komise. Komise navrhovala 55 %.

Rozhodnutí prosadila koalice Zelených, levicové frakce, Socialistů a Demokratů a frakce Renew Europe. Podle informací z Evropského parlamentu podpořilo 60% cíl celkem 252 poslanců. Má se tak jednat o silný mandát k vyjednávání s Evropskou komisí o stanovení konečného cíle.

Nejsilnější frakce v EP, Evropská lidová strana, považuje 60% snížení emisí za moc radikální krok. Frakce požadovala 55% cíl snížení emisí ve srovnání s rokem 1990.

Členské země jsou ohledně 55% snížení emisí, které navrhla Komise, stále rozděleny. Evropský parlament tento krok podpořil týden před plánovaným jednáním lídrů členských zemí o klimatických cílech a Klimatickém zákoně.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.