Turecko není důvěryhodné, zní z Řecka

Záměr znovu vyslat průzkumnou loď do sporných vod východního Středomoří vyvolal ostrou kritiku Turecka.

Řecko v pondělí obvinilo Turecko, že je nedůvěryhodné, informovala agentura Reuters. Důvodem je opětovné vyslání průzkumné lodi do sporných vod východního Středomoří a příprava částečného otevření opuštěného města na etnicky rozděleném ostrově (pozn. red.: jde o čtvrť Varosha, jižní část města Famagusta, s nejhlubším přístavem na ostrově, opuštěna po turecké invazi v roce 1974, dříve moderní turistická oblast, dnes město duchů se zákazem vstupu).

Během pondělka vydalo Turecko informaci, že plánuje znovu poslat do východní oblasti Středozemního moře průzkumnou loď Oruc Reis, na což Řecko zareagovalo silnou kritikou. V září turecká strana loď ze sporných vod odvolala, aby uvolnila cestu diplomacii před summitem Evropské unie, na kterém Kypr volal po sankcích proti Turecku. Řecko tento krok uvítalo.

„Turecko prokázalo, že je nedůvěryhodné. Všichni ti, kteří věřili, že Turecko mínilo vážně vše, co tvrdilo před evropským summitem 1. a 2. října, byli teď vyvedeni z omylu,“ prohlásil mluvčí řecké vlády Stelios Petsas.

Podle informací anglické verze řeckých novin Kathimerini měly být „turecké provokace“ předmětem telefonátu řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Německo na zprávy o tureckých krocích v pondělí reagovalo prohlášením, že obnovení průzkumu ve sporných vodách je podle německé strany „nemoudré“.

Psali jsme:

Turecko a Řecko připraveny k obnovení dialogu, řekl Erdogan

Ilustrační foto: Fotografie od uživatele Engin Akyurt ze služby Pexels

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.