Přes uzavřené příměří se v pondělí v Náhorním Karabachu dál bojovalo

Nedodržování příměří potvrdil ruský ministr zahraničí. Baku a Jerevan se z jeho nedodržování obviňují navzájem. Ázerbájdžán požaduje aktivní roli Turecka.

10. října se ministři zahraničí Arménie a Ázerbájdžánu za zprostředkování Moskvy dohodli na humanitárním příměří v Náhorním Karabachu s platností od poledne 10. října, přesto se záhy začaly objevovat informace o jeho porušování.

V pondělí oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že příměří v Náhorním Karabachu není plně dodržováno, a vyjádřil naději, že naplněno bude.

Jerevan vysoce oceňuje zprostředkující roli Ruska během jednání o ustanovení příměří a plní všechny kroky, které byly v Moskvě dohodnuty, tvrdil v pondělním rozhovoru s agenturou Tass hlavní poradce arménského premiéra Vagaršak Arutjunjan a dodal, že narušit snahy Ruska v konfliktu o Náhorní Karabach se snaží Ázerbájdžán pod tlakem Turecka.

V pondělí vystoupil také ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, který řekl, že moskevská dohoda o Karabachu plně odpovídá zájmům jeho země. Zároveň ale řekl, že při řešení konfliktu v Náhorním Karabachu musí hrát aktivní roli i Turecko.

Během pondělka se také objevily informace o pokračování bojů. Arménská strana oznámila, že sestřelila ázerbájdžánský vojenský letoun Su-25 a že Ázerbájdžán nedodržuje podmínky příměří, neboť jeho ozbrojené síly začaly intenzívní dělostřelecké ostřelování Náhorního Karabachu. Ministerstvo obrany Ázerbájdžánu však krátce před tím sdělilo, že ázerbájdžánská strana režim humanitárního příměří v Náhorním Karabachu dodržuje a prohlásilo, že naopak v pondělí byly na hranici s Arménií sestřeleny tři arménské drony a během rána arménská strana několik cílů ostřelovala raketami a dělostřelecky.

Ilustrační foto: Autor – Mangust777 – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15644359

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.