V Bolívii vyhrál Moralesův kandidát. Opozice nepochopila, o čem je politika a voliči trestali prozatímní vládu

Luis Arce, kandidát Moralesova Hnutí za socialismus, zřejmě drtivě vyhrál volby v Bolívii. Jaké jsou hlavní důvody tohoto vítězství.

Dlouho odkládané prezidentské volby v Bolívii zřejmě vyhrál kandidát Moralesovy strany Hnutí za socialismus, Luis Arce. Arce je technokrat, který sloužil ve Moralesově vládě na postu ministra ekonomiky. Obecně je považován za autora hospodářské expanze země za 14 let vlády exprezidenta Evo Moralese. Arce získal mnohem větší volební podporu, než se očekávalo, i když konečné výsledky nebyly ještě vyhlášeny. Jeho protikandidátem byl centrista Carlos Mesa. Předběžné výsledky voleb jsou následující: Arce 54,42 %, Mesa 29,05 % (výsledky nejsou oficiálně potvrzeny a dopočítány – pozn.red.).

Jak hodnotí předběžné výsledky prezidentských voleb v Bolívii někteří odborníci, které vybral časopis Latin American Quaterly? Z jejich odpovědí jsme vybrali to hlavní.

Podle sociologa Jorge Derpica prezidentské volby ukázaly, že občané v Bolívii odmítají autoritářské přístupy, ať v případě Moralesova pokusu zůstat u moci, či v případě prozatímní vlády Jeanine Áñezové, která zneužívala moc proti svým politickým oponentům.

Derpica očekává, že se Bolívie vrátí k těsnějším vztahům s Kubou, Venezuelou a Nikaraguou, dojde k určitému distancování se od USA a Brazílie. Vláda má za sebou parlamentní většinu, což je podle sociologa zdrojem určité stability. V oblasti ekonomiky je situace komplikovaná. Dá se také očekávat vyšetřování úřadů z doby administrativy Áñezové, protože zde docházelo ke státnímu násilí. Derpica má ale obavy, že dojde ke zneužití justičního systému k politickým cílům, jako tomu bylo v minulosti (za Áñezové i Moralese).

Politoložka Evelyn Callapino Guarachi nepovažuje vítězství Luise Arceho za překvapení, protože Hnutí za socialismus tvrdě pracovalo na tom, aby jeho kampaň zahrnula venkov. Opozice se zaměřila jen na města a její kampaň byla unavená. Pro politoložku je ale otázkou, kdo bude v Bolívii skutečně vládnout. Bude to Arce? A povede se Hnutí za socialismus najít společnou řeč s dalšími sociálním sektory? Otázkou také je, jak vláda zvládne ekonomickou krizi.

Bolivijský novinář Raúl Peñaranda vidí Arceho volební triumf jako snahu voličů potrestat prozatímní vládu Jeanine Áñezové, jejíž negativní rétorika jenom posílila Hnutí za socialismus. Agresivní rétorika vlády byla podle novináře zdrojem podpory pro Hnutí i pro Arceho. Vedle toho si voliči pamatovali stabilitu i růst doby vlád Moralese a opozice v čele s Carlosem Mesou udělala jenom málo proto, aby oslovila venkovské, indiánské voliče.

Bolivijská politoložka María Paz Salasová je toho názoru, že by se opozice měla naučit politiku, která je především o tom, umět vyjednat rozdíly, a není o soupeření eg. Politická opozice vůči Hnutí za socialismus nepochopila, že stojí vůči národně organizované straně a velmi šikovným politikům. Opoziční politici si podle politoložky nedovedli vytyčit jeden jasný cíl: porážku Hnutí za socialismus.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – UNCTAD – Minister of Finance of Bolivia addressing the Conference, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70965400

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.