Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na dalším příměří

Humanitární příměří bylo dohodnuto za zprostředkování USA. Podle aktuálních informací není dodržováno.

Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na respektování humanitárního příměří v Náhorním Karabachu, oznámilo v pondělí americké ministerstvo zahraničí.

Náměstek ministra zahraničí USA Stephen Biegun v sobotu jednal s ministry zahraničí obou zemí a s předsedy Minské skupiny, kde jsou vedle USA členy také Francie a Rusko. Minská skupina má zprostředkovat politické řešení karabašského konfliktu v rámci OBSE.

Dříve dohodnuté příměří netrvalo dlouho, po krátké pauze v bojích se obě strany konfliktu začaly vzájemně obviňovat z jeho porušení.

Poslední dohoda o příměří je výsledkem „intenzivního vyjednávání“ mezi arménským ministrem zahraničí Zohrabem Mnatsakanijanem, jeho ázerbajdžánským protějškem Džejhunem Bajramovem a ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem. Podle prohlášení mělo začít platit v pondělí v 8 hodin ráno místního času. Pompeo minulý pátek jednal s oběma ministry odděleně a na oba apeloval, aby skončili s násilím a chránili civilisty. Další jednání členů Minské skupiny a ministrů zahraničí Arménie a Ázerbájdžánu se má konat 29. října v Ženevě.

Podle aktuálních informací se během pondělního dopoledne obě strany konfliktu znovu začaly obviňovat z dalšího narušování nově dohodnutého příměří.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.