Prezidentské volby v Moldavsku vyhrála prozápadní politička

Bývalé premiérce už k vítězství gratuloval ruský prezident Vladimir Putin.

Bývalá premiérka Maia Sanduová vyhrála podle Centrální volební komise Moldavska ve druhém kole prezidentské volby. Političce, která je považována za „prozápadní“, už k vítězství gratuloval ruský prezident Vladimir Putin, informoval v pondělí Kreml. Putin v gratulaci zdůraznil konstruktivní rozvoj vztahů mezi Moldavskem a Ruskem jako odpovídající základním zájmům obou zemí.

Po sečtení hlasů oznámila moldavská Centrální volební komise, že bývalá premiérka a lídryně strany Činy a solidarita Maia Sanduová získala ve druhém kole 57,75 %. Současný prezident země Igor Dodon získal 42,25 % hlasů.

Podle oficiálních výsledků se letošních voleb zúčastnilo kolem 1,65 milionů voličů, což je o něco více než v prezidentských volbách v roce 2016, ve kterých Dodon Sanduovou porazil. Odpovídá to účasti 52,78 % oprávněných voličů.

Prezident Dodon nejprve tvrdil, že ho nepodpořili především voliči, kteří volili ze zahraničí. Nicméně se ukázalo, že nedostal dostatečnou podporu ani v samotném Moldavsku.

Dodon, který je považován za „proruského“ politika, už expremiérce gratuloval k vítězství ve volbách a vyzval svoje stoupence, aby se zdrželi protestů a nepodléhali provokacím. Dodal ale také, že výsledky voleb hodlá zpochybnit u moldavských soudů.

Podle pozorovatelů bude nová prezidentka čelit složitým problémům, které jsou spojeny s ekonomickou a politickou krizí v zemi. Ruští experti upozornili, že vítězství Sanduové by mohlo nivelizovat dosavadní mírný pokrok ve zlepšování vztahů mezi Moldavskem a Ruskem.

Ilustrační foto: Publika.md

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.