Předat pravomoci do Skotska byla chyba, prohlásil britský premiér

Johnson kritizoval svého předchůdce Tonyho Blaira za podstoupení pravomocí centra do Skotska.

Britský premiér Boris Johnson označil skotskou decentralizaci za „katastrofu“ a přesun dalších pravomocí do Edinburghu vyloučil ve chvíli, kdy skotští nacionalisté prosazují druhé referendum, které by podle průzkumů veřejného mínění mohlo rozložit Spojené království.

Během minulého referenda většina hlasujících samostatnost odmítla, nyní se naopak zdá, že v reakci na krizi kolem odchodu Velké Británie z Evropské unie a na celou řadu přehmatů vlády Borise Johnsona, které se týkají zvládání koronavirové pandemie v zemi, jich většina nezávislost Skotska podporuje.

Premiér Johnson podle médií ve videorozhovoru s konzervativními poslanci prohlásil, že „devoluce“ (přesun pravomocí z centra do Skotska), kterou vyhlásil Tony Blair, byla „největší chybou“ bývalého premiéra. Kancelář britského premiéra tyto informace nepopřela.

První referendum o nezávislosti země se ve Skotsku konalo v roce 2014, 55 % voličů nezávislost země odmítlo, 45 % bylo pro nezávislost, nyní však Brexit a pandemie značně zatížily vztahy mezi Skotskem a londýnskou vládu.

Velká Británie jako celek podpořila odchod z Evropské unie v roce 2016, referendum o Brexitu ale ve Skotsku a v Severním Irsku dopadlo ve prospěch členství v EU.

Na Johnsonova slova reagovala skotská premiérka Nicola Sturgeonová kriticky s tím, že jediným způsobem, jak ochránit a posílit skotský parlament, je nezávislost. Sturgeonová dlouhodobě prosazuje nové referendum o nezávislosti Skotska.

Na Johnsonovu stranu se postavil bývalý ministr pro bytovou výstavbu Robert Jenrick, který za katastrofu považuje vzestup nacionalismu a Skotské národní strany, v jejímž čele stojí Sturgeonová. Jenrick obvinil skotské nacionalisty, že decentralizaci zneužili a pokusili se o rozdělení Velké Británie. Další referendum je podle něj nerealistické, sami nacionalisté souhlasili s tím, že referendum se koná jednou za generaci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.