Severní Korea tématem jednání mezi Jižní Koreou a Čínou

Návštěva čínského šéfdiplomata by měla být předehrou k cestě čínského prezidenta do Jižní Koreje. Jednání se dotkne denuklearizace Severní Koreji.

Čínský ministr zahraničí Wang I tento týden navštíví Jižní Koreu. Tématem jednání má být obnovení diplomatického jednání a jaderných rozhovorů se Severní Koreou, informovala v pátek (20. listopadu) agentura Reuters.

Čínský šéfdiplomat má v Soulu jednat se svou jihokorejskou kolegyní, ministryní Kang Kyung-wha o regionálních otázkách, včetně otázky Severní Koreje a pandemie, sdělilo jihokorejské ministerstvo zahraničních věcí.

Wang do Jižní Koreje cestuje v době, kdy obě strany prozkoumávají možnost návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Jižní Koreji, která byla plánovaná na letošní rok, ale kvůli koronavirové pandemii došlo k jejímu odložení.

Čínský ministr zahraničí je druhým vysoce postaveným diplomatem, který do Jižní Koreje přicestoval od začátku pandemii v Číně. Člen politbyra Komunistické strany Číny Jang Ťie-čchi navštívil v srpnu jihokorejské přístavní město Busan.

Jihokorejská ministryně zahraničí nedávno jednala ve Washingtonu, kde se sešla jak s ministrem zahraničí Mikem Pompeem, tak s lidmi z týmu Joe Bidena. Kang Kyung-wha zde mimo jiné apelovala na uspořádání nového summitu o jaderném odzbrojení Severní Koreje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.