Stávající úroveň podpory nemůže pokračovat donekonečna, říká Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že nynější rozsah podpory poklesne, zároveň vyzývá německé občany k trpělivosti a spolupráci v boji s koronavirem.

Ve svém týdenním podcastu z 5. prosince kancléřka Angela Merkelová hovoří v souvislosti s koronakrizí o opatřeních, která byla (a budou) přijata. Nadějí ke zlepšení situace jsou také vakcíny.

Přinášíme úryvek z proslovu kancléřky (celý přepis podcastu je v němčině zde):

V nadcházejícím týdnu rozhodne německý Bundestag o spolkovém rozpočtu na rok 2021. Tento rozpočet je samozřejmě zcela formován důsledky pandemie, naším úsilím je nenechat ty, kteří jsou touto pandemií ekonomicky těžce zasaženi, osamocené.

Od počátku pandemie spolková vláda mobilizovala finanční zdroje naší země k řešení krize. Za tak krátkou dobu jsme zpřístupnili více peněz než kdykoli předtím. Ano, Německo to stojí spoustu peněz a přináší nám to velmi vysokou úroveň nového dluhu.

Náklady by však byly ještě vyšší, finančně i sociálně, kdyby se zhroutilo mnoho firem a ztratily se miliony pracovních míst. Chceme tohoto naši zemi ušetřit. V roce 2020 jsme byli schopni investovat velké částky peněz a můžeme investovat také v roce 2021, protože jsme v minulých letech měli dobrý rozpočet a několik let jsme se obešli bez nového dluhu.

Německo je dnes nejméně zadluženou zemí skupiny G7. Dosud se nám podařilo zachránit miliony pracovních míst. Posílili jsme a vylepšili osvědčený nástroj, tzv. Kurzarbeit.

Je to drahé, ale zabraňuje to nezaměstnanosti. Zajišťují se tím jak zaměstnanost, tak i naši vysoce kvalifikovaní odborníci, tedy to nejcennější, co naše ekonomika má. Tímto způsobem můžeme podpořit všechny ty, kteří mají z důvodu nutných uzavírek a omezení v listopadu a prosinci malý nebo žádný příjem – týká se to gastronomie, osob samostatně výdělečně činných, fitness klubů a mnoha dalších.

A tak můžeme v novém roce podpořit hospodářství také další překlenovací pomocí (Überbrückungshilfe III). Jsem přesvědčena, že tímto (zavedli jsme rovněž granty a programy financování,) vytvoříme pevný základ pro dobu, kdy bude pandemie pod kontrolou. Německá ekonomika by pak měla být v dobré výchozí pozici, aby znovu rychle úspěšně rostla.

Merkelová ve svém podcastu zmínila také rozsáhlou pomoc kultuře. Dále ale upozornila, že „nelze pokračovat v této úrovni podpory donekonečna“. Také je naděje, že brzy bude k dispozici jedna či více vakcín.

Závěrem svého proslovu kancléřka řekla:

Virus můžeme porazit krok za krokem, ale nebude to otázka několika měsíců, buďme realističtí. Čím důsledněji dodržujeme pravidla, nosíme roušky, udržujeme rozestupy, používáme aplikaci… ale především: čím důsledněji omezíme naše kontakty a setkání mimo naši vlastní rodinu během těchto týdnů, tím rychleji dokážeme virus potlačit.

Všechny vás z celého srdce ještě jednou prosím o trpělivost a zodpovědnost. Spolková vláda bude i nadále dělat vše potřebné pro ochranu zdraví lidí a zároveň posilovat naše firmy a zabezpečovat pracovní místa. Na to se můžete spolehnout.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.