Globální výdaje na zbrojení se zvyšují

Zatímco prodeje 25 největších zbrojních společností na celém světě rostou, chybí peníze na udržitelný boj proti hladu, ozývají se kritické hlasy.

Celosvětově došlo k nárůstu výdajů na zbraně a výzbroj. Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI) přinesl informace o celkových tržbách za rok 2019, které činily 361 miliard dolarů. Tuto sumu vydělalo 25 největších zbrojních společností na světě.

Žebříček obchodníků se zbraněmi  vedou USA – 12 amerických firem mělo podíl 61 % na světovém prodeji a pět největších výrobců (Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, RaytheonGeneral Dynamics) utržilo 166 miliard dolarů.

Na druhém místě je Čína s podílem 16 % na globálním obchodu se zbraněmi. Třetím největším prodejcem zbraní je Rusko s podílem 3,9 %. Kvůli konfliktu na Ukrajině a okupaci Krymu mají ruští výrobci zbraní vývozy do zahraničí omezeny sankcemi.

Organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace kritizovala nárůst výdajů na zbrojení a vyzvala k „radikálnímu přehodnocení“. „Nežádoucí vývoj se málokdy projeví tak jasně: koronavirovou pandemií jsou ohroženy stovky milionů lidí na celém světě, miliony lidí jsou infikovány a bezpočet lidí nemá odpovídající lékařskou péči,“ uvedl expert na odzbrojení z organizace Greenpeace Alexander Lurz.

„Je skandál, že prodeje 25 největších zbrojních společností na celém světě rostou, zatímco chybí peníze na udržitelný boj proti hladu,“ kritizoval Mathias Mogge, generální tajemník organizace Welthungerhilfe.

Výzkumná pracovnice SIPRI Lucie Béraud-Sudreauová říká, že růst výdajů na zbraně je také odrazem napětí v mezinárodní politice. Tento vývoj byl pozorován již od doby, kdy Rusko v roce 2014 obsadilo Krymský poloostrov. S příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu v roce 2016 se tato tendence posílila.

Poprvé se mezi TOP 25 prodejců dostala firma ze Středního východu – společnost EDGE se sídlem ve Spojených arabských emirátech (SAE) vznikla v roce 2019 sloučením více než 25 menších společností.

„EDGE je dobrým příkladem toho, jak kombinace vysoké národní poptávky po vojenských produktech a službách s touhou stát se méně závislou na zahraničních dodavatelích řídí růst zbrojních společností na Středním východě,“ uvedl Pieter Wezeman, hlavní výzkumný pracovník programu SIPRI pro zbraně a vojenské výdaje.

Dalším nováčkem v top 25 v roce 2019 byla firma L3Harris Technologies (10. místo). Vznikla spojením dvou amerických společností, které byly v roce 2018 mezi 25 nejlepšími: Harris Corporation a L3 Technologies.

Mezi 25 nejlepších patří také čtyři čínské společnosti. V první desítce jsou tři: Aviation Industry Corporation of China (AVIC; 6. místo), China Electronics Technology Group Corporation (CETC; 8. místo) a China North Industries Group Corporation (NORINCO; 9. místo).

Tržby dvou ruských společností v top 25 – Almaz-AnteyUnited Shipbuilding – poklesly mezi lety 2018 a 2019, celkem o 634 milionů dolarů. Třetí ruská společnost United Aircraft ztratila prodeje v hodnotě 1,3 miliardy dolarů a v roce 2019 vypadla z top 25.

První evropskou společností v žebříčku je BAE Systems na 7. místě. Transevropské konsorcium Airbus je na 13. místě za Leonardem z Itálie a před francouzskou zbrojařskou společností Thales. Zdroj: Statista.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.