Merkelová emotivně apeluje: „Musíme ještě jednou zabrat“

V emotivním proslovu na zasedání Bundestagu kancléřka Angela Merkelová prosila, aby lidé dodržovali opatření.

„Evropa je tam, kde je dnes, díky osvícenství a přesvědčení, že existují

vědecké poznatky, které jsou skutečné a je třeba jimi se řídit.“

Německo si musí během pandemie udržet své silné stránky. Spolkový rozpočet na rok 2021 je na to zaměřen, uvedla ve svém projevu před Spolkovým sněmem kancléřka Merkelová. S ohledem na počet nakažených, znovu vyzvala k omezení kontaktů a že je nutné brát vážně doporučení vědy.

Kancléřka obhajovala návrh rozpočtu na rok 2021 v obecné rozpravě v německém Spolkovém sněmu. Plánované výdaje jsou charakterizovány bojem proti pandemii a jejími dopady. „Žijeme ve výjimečné situaci. Žijeme s výzvou, kterou Spolková republika Německo nikdy předtím nepoznala,“ řekla Merkelová a zdůvodnila nové zadlužení ve výši téměř 180 miliard eur.

Německo je v současné době „možná v rozhodující fázi boje proti pandemii,“ zdůraznila kancléřka. „Počet případů je příliš vysoký. Na jednotkách intenzivní péče je příliš mnoho lidí a je příliš mnoho úmrtí.“ Merkelová vyzvala všechny občany, aby byli s ohledem na nadcházející svátky opatrní, zvláště co se týká prarodičů.

Merkelová v proslovu vyzývá: „Do Vánoc zbývá ještě 14 dní! A musíme udělat vše pro to, aby znovu nedošlo k exponenciálnímu růstu. Na konci září, bylo v Německu 1827 případů nákazy denně a 12 úmrtí. Tuto středu byla bilance: 20 815 nakažených a 590 úmrtí. Lidé na pěších zónách však stáli se skleničkami se svařeným vínem v ruce…“

Merkelová pokračuje: „Jakkoli je to těžké, a vím, kolik lásky za tím stojí, když jsou zřizovány stánky se svařeným vínem, když jsou zřizovány stánky na vafle… Je mi to líto, je mi to opravdu srdečně líto, ale pokud cenou za to má být 590 mrtvých denně, tak je to z mého pohledu nepřijatelné a musíme s tím něco dělat.“

Skutečnost, že nově vyvinuté vakcíny jsou tak brzo k dispozici „je něco, co se v lidské historii nikdy nestalo“. Merkelová vyslovila naději, že ve skupinách s největším počtem úmrtí, tj. mezi staršími lidmi, bude očkováním dosaženo pozitivního účinku.

 

Německo eviduje od začátku listopadu téměř 9 500 úmrtí s covidem a počet denních úmrtí stoupá. Jak ukazuje infografika, aktuálně bylo nahlášeno 590 úmrtí – dosud nejvyšší úroveň během celé pandemie (stav k 9.12.2020) Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.