Kypr chce dodávky vakcín z Izraele

Hlavním důvodem pro kyperskou žádost je zpoždění dodávek ze strany Evropské unie.

Kypr požádal Izrael o pomoc s vakcinací proti nemoci Covid-19, potvrdil v rozhovoru s místními novinami kyperský prezident Nicos Anastadiades. Informaci v pondělí přinesl server Euractiv. Kyperský prezident požádal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o asistenci v dodávkách vakcíny, a ten předběžně přislíbil, že možnosti dodávky na Kypr zjistí.

Na otázku, zda je takový krok v souladu s linií EU, Anastadiades odpověděl, že nejde o „problém EU“, protože se jedná o očkovací látku, která již byla Evropskou unií schválena. Kyperský prezident řekl, že pouze reaguje na zpoždění v dodávkách vakcín. Problém by podle něj vznikl, pokud by se jednalo o jinou než v EU schválenou vakcínu.

Kyperský lídr také kritizoval EU za pomalý rozhodovací proces při schvalování vakcín. Anastadiades řekl, že EU udělala chybu, když se na začátku soustředila hlavně na vakcínu od společnosti AstraZeneca (měla by být schválena během ledna), již schválené vakcíny od společností Pfizer-BioNTech a Moderna podle kyperského prezidenta nemohou zajistit rychlé a hromadné očkování.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.