Italská vládní koalice se rozpadá

Nejmenší partner Italia Viva expremiéra Mattea Renziho ukončil svou podporu a stáhl z kabinetu dva ministry.

Italský premiér Giuseppe Conte chtěl překonat koronakrizi gigantickým programem ekonomických stimulů, místo toho se jeho vláda nyní rozpadá. Ve sporu o milionovou pomoc malý koaliční partner Italia Viva (IV) ukončil svoji podporu a stáhl z kabinetu své dva ministry. Conte již nemá dostatečnou většinu v parlamentu, uvedl Spiegel.

Italia Viva vyjádřila silné výhrady k balíčku pomoci, který má být financován převážně z fondu obnovy EU. Bývalý premiér Matteo Renzi, kritizoval program jako plýtvání penězi, zatímco chybí dlouhodobé investice.

Renziho strana je malá, ale vláda se v poslední době několikrát spoléhala na její hlasy – zejména v senátu, který je menší ze dvou komor parlamentu.

Conte uvedl, že již ve středu hovořil s prezidentem Sergiem Mattarellou o eskalujícím sporu v koalici. Pokud by vláda po rezignaci ministrů z Renziho strany Italia Viva padla, bude Mattarella jako hlava státu hrát důležitou roli při rozhodování o dalším postupu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Presidenza della Repubblica, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69400684

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.