V Brazílii se kolaps nemocnic amazonského Manausu bude vyšetřovat

Nedostatek kyslíku k léčení pacientů s nemocí Covid-19 ve státě Amazon se prošetří. Úřady kyslík poslaly až se čtyřdenním zpožděním. Lidé mezitím umírali udušením…

Brazilský Nejvyšší soud souhlasil s vyšetřováním ministra zdravotnictví, který měl na starosti organizaci pandemie Covid-19 v amazonském městě Manaus.

Ministr Eduardo Pazuello bude vyšetřován za svoji reakci na kritickou situaci v nemocnicích Manausu. Generální prokurátor Augusto Aras dostal 60 dní na to, aby případ vyšetřil. Pazuello má pět dní na to, aby federální policii poskytl svoje svědectví.

Brazilská vláda čelí velké kritice a protestům kvůli tomu, jakým způsobem reagovala na pandemii. Brazílie má 8,8 milionů případů onemocnění a nemoci podlehlo doposud asi 217 tisíc lidí. Právě situace v hlavním městě severovýchodního státu Amazon je zvláště alarmující. Městské nemocnice v Manausu jsou přetíženy náporem nemocných a rodiny se snažily zajistit pro své nemocné členy kyslík, který chyběl.

Generální prokurátor Aras požádal nejvyšší soud o schválení vyšetřování poté, co citoval dokument, podle něhož ministerstvo zdravotnictví vědělo o ubývajících zásobách kyslíku v nemocnicích v Manausu 8. ledna, ale další zásoby začalo dodávat až o čtyři dny později. Manausu pomohla Venezuela a brazilské úřady nakonec se zpožděním zorganizovaly letecký most emergentních dodávek.

V Brazílii také probíhaly o víkendu protesty proti brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi, který problém pandemie bagatelizoval, a proti jeho vládě za zvládání pandemie i za počáteční těžkosti v souvislosti s očkováním.

Brazílie schválila na začátku ledna k použití dvě vakcíny – od čínského Sinovac Biotech a britské AstraZeneca. Schválení platí jen pro nouzové použití, nicméně i tak se Brazílie potýká se zpožděními v dodávkách účinných látek na výrobu dávek potřebných k naočkování lidí. Ty se totiž vyrábí a dovážejí z Číny.

Bolsonaro v pondělí poděkoval Číně za rychlé schválení vývozu dostatečného množství účinných látek pro výrobu asi 8,5 milionu dávek vakcíny Covid-19 společnosti Sinovac Biotech, která se vyrábí v Sao Paulu. Podle brazilského prezidenta Čína také rychle schválila vývoz látek potřebných pro výrobu vakcíny od firmy AstraZeneca. Brazílie by pak měla vyrobit na 100 milionů dávek očkování. Dodávku z Číny by měla dostat kolem 8. února. Přesto ale není jasné, jak bude vypadat časový harmonogram očkování v zemi. Bolsonaro dříve hovořil o březnu jako době, kdy budou připraveny hotové dávky vakcíny. Nyní ale sdělil, že s časovými odhady počká na čínskou dodávku.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.