Čína předstihla v zahraničních investicích USA

Čína je již dlouho druhou největší ekonomikou na světě. Pokud jde o přímé zahraniční investice, nechala za sebou Spojené státy a nyní je na prvním místě.

Vypuknutí koronakrize v loňském roce vedlo k dramatickému celosvětovému propadu přímých zahraničních investic. Podle zprávy Organizace OSN pro obchod a rozvoj (UNCTAD) poklesly o 42 % z 1,5 bilionu dolarů v roce 2019 na odhadovaných 859 miliard v roce 2020. Taková nízká úroveň byla naposledy zaznamenána v 90. letech. Je dokonce o třetinu nižší než objem investic v letech globální finanční krize 2008–2009.

Ve Spojených státech poklesly přímé zahraniční investice o 49 % na odhadovaných 134 miliard dolarů. Pokles ovlivnil velkoobchod, finance a zpracovatelský průmysl.

I přes prognózy oživení globální ekonomiky v roce 2021 UNCTAD očekává, že toky přímých zahraničních investic zůstanou slabé kvůli nejistotě ohledně vývoje pandemie Covid-19. Organizace v loňské Světové investiční zprávě (World Investment Report 2020) předpokládala v roce 2021 pokles PZI o 5–10%. „Dopady pandemie na investice budou přetrvávat,“ řekl James Zhan, ředitel investiční divize UNCTAD. „Investoři pravděpodobně zůstanou obezřetní při ukládání kapitálu do nových zámořských produktivních aktiv.“

Je možné, že v letošním roce přímé investice nebudou směřovat do výstavby nových průmyslových závodů, ale spíše se zaměří na fúze a akvizice, zejména v oblasti technologií a zdravotnictví.

Graf: Zatímco svět zaznamenal 42% pokles přímých zahraničních investic (PZI), některé asijské země si vedly lépe – mezi nimi byla Čína, kde PZI vzrostly o 4 %, a Indie, kde příliv vzrostl o 13 %. Získání 9,99% podílu technologické a telekomunikační společnosti Jio společností Facebook za 5,7 miliard dolarů bylo jedním z příkladů pokračujícího zahraničního zájmu o digitální ekonomiku země. Filipíny potlačily negativní růstový trend v jihovýchodní Asii zvýšením příchozích PZI o neuvěřitelných 29 % na 6,4 miliard dolarů. Země postupně uvolňovala svá pravidla pro zahraniční investice, aby zvýšila konkurenceschopnost, a v žebříčku Světové banky „Doing Business“ v roce 2020 se vyšplhala až na 29. místo. Filipíny také nedávno zahájily kampaň Make it Happen in the Philippines propagující své investiční možnosti. Zdroj: Statista.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.