Argentinu opouštějí zahraniční investoři

Nelíbí se jim prý „intervencionismus“ zdejší levicové vlády, který zpřísnila kontroly nad kapitálem, aby uchránila svoje zahraniční měnové rezervy.

Argentinu postupně opouštějí investoři a zahraniční firmy ve strachu z intervencionismu levicové vlády prezidenta Alberta Fernándeze, která sice úspěšně uzavřela dohodu o restrukturalizaci dluhu, ale čelí dalším ekonomickým problémům v souvislosti s pandemií.

Odchod už oznámila například chilská velkoobchodní společnost Falabella v souvislosti s tím, že vláda posílila kontrolu kapitálu, aby ochránila rezervy cizích měn. Argentinskému prezidentovi se tak sice podařilo skórovat v souvislosti s dojednáním restrukturalizace 56milionového dluhu země (v dolarech), ale nedaří se mu v kontextu pandemie získat důvěru investorů v argentinskou ekonomiku.

Mezi společnostmi, které z Argentiny chtějí odejít patří například americký výrobce automobilových součástek Axalta, německá chemička BASF, výrobce automobilových skel Saint-Gobain Sekurit nebo farmaceutická firma Pierre Fabre. Z Argentiny také odešla už v červenci letecká společnost LatAm.

Pandemie se tvrdě dotkla argentinské ekonomiky, v zemi platí stále přísná karanténní opatření. Nicméně pozorovatelé tvrdí, že hlavní důvodem je rostoucí vládní zasahování do ekonomiky. Kontrola kapitálu, dovozní omezení a také zmražení cen prý dělají byznys v Argentině pro některé společnosti „neudržitelný“. Nové investice tak země může očekávat jen těžko, tvrdí dále článek.

Dočetli jsme se v novinách Financial Times ze dne 21. září 2020, str. 4.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.