Německo zpřísnilo přístup zahraničních investorů mimo EU ke strategickým firmám

Krok je považován za snahu o omezení přístupu Číny k německým technologiím.

Německo se chystá zpřísnit pravidla pro nákupy a akvizice pro mimoevropské investory v případě svých strategických společností. Jde o krok, který je dáván do souvislosti s přejímáním německých firem kapitálem z Číny, uvádí South China Morning Post.

Novela zákona, která prošla minulou středu, umožňuje německé vládě zkontrolovat nebo zablokovat nákupy podílů i v tak nízké hodnotě jako je 10 centů na akcii, což je snížení z 25 centů.  Zákon se bude týkat „bezpečnostně relevantních“ společností, včetně mnoha z oblasti vyspělé technologie nebo energetiky a potravin.

Německo a další země EU už daly najevo svoje obavy z přístupu čínského kapitálu k akciím v oblasti letišť, přístavů a firem s vyspělou technologií.

Problém se v Německu začal diskutovat v souvislosti s nákupem čínské firmy Midea v polovině roku 2016. Midea koupila německou firmu pro výrobu robotů Kuka. Následně Německo v roce 2017 zpřísnilo kontrolu nad podobnými obchody. V únoru 2018 vzbudil výhrady krok, ve kterém čínský miliardář koupil deset procent firmy Mercedes Benz.

Při letošní návštěvě v Německu sdělil čínský premiér Li, že čínské investice národní bezpečnost Německa neohrožují. Žádal také otevřenější přístup pro čínské investory s tím, že se Čína společnými projekty chce učit novým zkušenostem a technologiím.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.