OSN očekává značný pokles zahraničních přímých investic

Nejvíce postižené budou rozvojové ekonomiky. Investice byly zdrojem hospodářské obnovy po finanční krizi v roce 2008.

V důsledku pandemie nemoci COVID-19 odhaduje OSN snížení zahraničních přímých investic (FDI) o 40 % během letošního roku. Propad nejvíce zasáhne rozvojové země. Podle OSN budou letošní FDI dosahovat jenom asi jednoho bilionu dolarů, v roce 2019 se jednalo o 1,54 biliony.

Vedle toho se předpokládá, že poklesne indikátor přeshraničních investic soukromého sektoru o dalších 5 až 10 %. Globální ekonomika se ocitne v horší krizi než v roce 2008, v časech finanční krize. Pandemie nyní způsobila krizi poptávky, nabídky i politický šok FDI.

Nová zpráva OSN dále tvrdí, že největší problémy budou mít rozvojové země, kterých se propad FDI dotkne nejsilněji. Tyto ekonomiky jsou také na FDI nejvíce závislé.

V případě Asie se očekává pokles reinvestovaných výdělků zahraničních filiálek. Pandemie také podtrhla význam Číny a dalších asijských ekonomik jako průmyslových hubů. Všech 32 suchozemských a méně rozvinutých zemí v regionu mělo velké problémy kvůli uzavřeným hranicím, uvádí dále zpráva. Mezinárodní investice měly přitom hlavní roli během hospodářské obnovy po roce 2008.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.