Europoslanci chtějí Borrellovu hlavu za moskevské „ponížení“

Skupina europoslanců chce odvolat Josepa Borrella. Za euro-šéfdiplomata se postavila von der Leyenová.

Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku a bezpečnost Josep Borrell čelí po návratu z páteční návštěvy Ruska kritice za to, že usmívající se a tichý stál na tiskové konferenci s ruským ministrem Sergejem Lavrovem, když označil Evropskou unii za nespolehlivého partnera. Cílem návštěvy měla být diskuze o vztazích mezi EU a Ruskem po otravě a uvěznění ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Během Borrellovy návštěvy došlo k vyhoštění tří evropských diplomatů z Ruska za údajnou účast na demonstracích na podporu Navalného. O vyhoštění se Borrell dozvěděl v průběhu jednání z Twitteru.

Celkem 73 poslanců Evropského parlamentu podepsalo návrh dopisu, který inicioval estonský europoslanec Riho Terras. Europoslanci v něm vyjádřili znepokojení nad průběhem Borrellovy „ponižující“ návštěvy v Moskvě a od předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové požadují, aby zareagovala v případě, že Borrell neodejde z funkce z vlastní vůle.

V úterý měl Borrell vystoupit před europoslanci a „zpovídat se“ ze své moskevské návštěvy. Eric Mamer, mluvčí předsedkyně EK, však na denní tiskové konferenci sdělil, že Borrell má podporu von der Leyenové. Mamer mimo jiné Borrella hájil s tím, že je diplomat, pro kterého tisková konference nepředstavuje „platformu pro diskuze a konfrontace“.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – European Parliament from EU – Hearing of Josep Borrell, High Representative / Vice President-designate, A stronger Europe in the World, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82916332

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.