DW: Na Bidenovy Spojené státy se nedá spolehnout, nechaly EU na holičkách jako Trump

V Bílém domě je sice demokrat, ale EU by měla vystřízlivět a spoléhat se sama na sebe, ukazuje vakcínová politika.

V době prezidentství Donalda Trumpa prohlásila německá kancléřka, že Evropa by měla vzít svůj osud do vlastních rukou. A ani nový americký prezident Joe Biden na tom nic nemění, jak se ukazuje v nejnovějším kontextu pandemie, píše Dijana Doscicová pro Deutsche Welle.

Momentálně mají Spojené státy obrovské množství vakcíny proti Covid-19. Z dostupných 57,5 milionu dávek bylo k 3. únoru v USA použito jen 35 milionů. Polovina vakcín byla vyrobena americkou firmou Moderna, druhá polovina byla vyvinuta německým start-upem BioNTech ve spolupráci s americkým gigantem Pfizer a vyrábí se ve třech závodech v USA a v jednom v Belgii. Rovněž Velká Británie, která nedávno EU opustila, má zřejmě přebytek vakcín, což rozhodně neplatí pro EU.

Tento vývoj je s údivem sledován novináři i politiky v Německu i v celé Evropské unii, ptají se, kde se stala chyba. A přicházejí další zprávy o zpoždění dodávek vakcín v EU. Nyní už víme, že Německo a zbytek Evropy se v následujících měsících bude potýkat s nedostatkem očkovací látky. Podle Merkelové tomu tak bude bez ohledu na výši financování.

Kancléřka Merkelová nabídla vysvětlení rozdílů mezi USA a EU: „V USA nyní platí válečný zákon o vývozu vakcín, v některých případech i o důležitých dodávkách vakcín. Evropa je proto nucena spoléhat se na své výrobní závody. Naštěstí tato místa existují, Evropa jich však nemá nekonečně mnoho.“

Jinak řečeno, EU i Německo jsou svými spojenci a přáteli považováni za partnery třetí kategorie a v těchto těžkých časech budou ponecháni na holičkách, to už je opravdu důvod k vystřízlivění, píše autorka.

Kdyby byl stále prezidentem Trump, dal by se takový výsledek předvídat, nakonec by byl i stravitelnější. Nyní je ovšem prezidentem Joe Biden, a přes všechna evropská očekávání také nehne ani prstem.

V Bílém domě je teď sice demokrat, ale slova (z roku 2017) německé kancléřky o „konci éry, kdy jsme se mohli plně spolehnout na ostatní“ jsou stále platná. Kancléřka tehdy pokračovala: „My Evropané musíme skutečně vzít svůj osud do vlastních rukou.“

Čtyři roky Evropská unie tolerovala Trumpa a doufala, že k odchodu Británie z EU nedojde. Nyní už je nicméně jasné, že Biden neznamená automatický návrat k lepším časům a Británie už opravdu není v EU.

Situace EU se může zlepšit, jen když EU uzná tento stav věcí, píše v závěru autorka. A ke zlepšení dojde: vakcína Moderna se začne vyrábět ve Španělsku a od konce února bude BioNTech-Pfizer vyrábět v Německu. Výrobu zahájí také francouzská farmaceutická společnost Sanofi a německý gigant Bayer v Leverkusenu. Vakcíny tyto firmy sice nevyvinuly a bude to nějakou dobu trvat, ale jejich dodávky budou určeny všem Evropanům i všem jejich globálním partnerům.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.