Kam se poděla společná očkovací strategie EU?

Vize Ursuly von der Leyenové o společné unijní strategii očkování má trhliny. Stále více členských států EU hledá v boji proti koronaviru spojence mimo Evropu.

Pokud Maďaři již podávají čínskou vakcínu a Rakousko chce vyrábět vakcíny s Izraelem, co zbývá z vakcínové aliance EU? V podcastu novin Neue Zürcher Zeitung bruselský korespondent Daniel Steinvorth sleduje, jak se začala rozpadat společná evropská aliance pro očkování.

EU chtěla prostřednictvím společných objednávek využít svou tržní sílu u výrobců vakcín. Téměř tři měsíce po zahájení globálního očkování si nyní Evropané musí uvědomit, že v EU je nedostatek vakcín, zatímco Velká Británie a Izrael dosahují mnohem rychlejšího pokroku. Vyplatí se jednat na národní úrovni samostatně, jak se v lednu ozývalo z různých členských států (např. z Německa)? Zdá se, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) postupuje příliš váhavě.

Nejprve se objevila pouze kritika nákupu vakcín Evropskou komisí. Od konce února evropské vlády jednají a opouštějí vakcínovou alianci. Například Maďarsko již očkuje ruskými a čínskými vakcínami. A nejen východoevropské a středoevropské visegrádské státy flirtují s mimoevropskými partnery. Dokonce i země západní Evropy, jako je Dánsko a Rakousko, se minulý týden obrátily na Izrael, aby společně vyráběly vakcíny druhé generace.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.